Știri: Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat din București: „Trădarea lui Einstein” de Éric-Emmanuel Schmitt (19, 20 februarie 2021)

33
Fotografie de Oana Monica Nae. Sursa: TES
Fotografie de Oana Monica Nae. Sursa: TES

Teatrul Evreiesc de Stat din București își redeschide porțile vineri, 19 februarie și sâmbătă, 20 februarie 2021, de la ora 19.00, cu o nouă premieră Trădarea lui Einstein de Éric-Emmanuel Schmitt, traducerea și regia: Tudor Țepeneag. Scenografia poartă semnătura lui MC Ranin, iar proiecția video este realizată de Liviu Alecu. Distribuția: Einstein: Andrei Finți/Mircea Dragoman; Vagabondul: Veaceslav Grosu/Neculai Predica; O’Neill: Mihai Nițu/George Remeș/Andrei Miercure; Violonista: Rodica Doija.

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pe malul unui lac din New Jersey, doi excentrici se întâlnesc și se simpatizează. Între ei se naște o prietenie. Albert Einstein, savantul german de origine evreiască, a emigrat în America și predă la Princeton. Vagabondul este un tată care și-a pierdut fiul în război. Acestui confident al hazardului, Einstein îi expune dilema sa. Se poate să te ocupi de știință, fără să faci politică? Să încetezi să mai fii german, pentru tine și pentru ceilalți? Să nu te simți evreu, chiar dacă ești ateu, atunci când Hitler îi măcelărește pe evrei? Să-ți dorești pacea și, în același timp, să devii responsabil pentru „Proiectul Manhattan” și apoi pentru Hiroshima? Să fii cel mai mare admirator și explorator al lumii și, totuși, cel mai mare distrugător al acesteia? În Trădarea lui Einstein, Éric-Emmanuel Schmitt prezintă conflictul moral al unui om de geniu, inventator – împotriva voinței sale – a mașinăriei de distrugere a lumii. Dramaturgul aduce în prim-plan întreaga istorie științifică și politică a teribilului secol XX, abordând teme de actualitate și interes ale timpului nostru: pacifismul, militarismul, ONU, identitatea națională și trădarea.

„Einstein crede că trebuie să renunțăm la naționalism, acel naționalism care propagă dragostea pentru ai tăi, pâna devine ură pentru ceilalți… Einstein ne învață că, atunci când credem că nu toți oamenii sunt la fel, suntem deja în pericol… Pentru el, războiul este o «farsă» și trebuie, întâi și întâi, să dezarmăm sufletul și conștiința oamenilor.” – Tudor Țepeneag.

Biletele pentru cele două reprezentații sunt disponibile în rețeaua mySTAGE (https://www.mystage.ro/spectacole/tradarea-lui-einstein-2641).

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.