Știri: Prezentarea cărții ”Mitul originii. Cronica venețiană și mitologia politică a orașului lagunar în Evul Mediu” a medievistului român Șerban V. Marin la Veneția (14 martie 2017)

983
Șerban Marin - Il Mito delle Origini

Marţi, 14 martie 2017, la ora 17.00, la Librăria Sansoviniana din Veneția (Piaţeta San Marco 13/a) va avea loc prezentarea cărţii lui Şerban V. Marin, Il mito delle origini. La cronachistica veneziana e la mitologia politica della città lagunare nel Medio Evo / Mitul originii. Cronica venețiană și mitologia politică a orașului lagunar în Evul Mediu (Aracne Ed.).

La eveniment vor lua cuvântul Maurizio Messina, directorul Bibliotecii Naţionale Marciana, prof. Rudolf Dinu, directorul ICR Veneția, prof. Dorit Raines, Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia, Susy Marcon, coordonatoarea Departamentului Manuscrise Rare din cadrul Bibliotecii Naţionale Marciana, Marino Zorzi, fost director al Bibliotecii Naţionale Marciana și, evident autorul, Șerban V. Marin.

„În construirea propriei mitologii politice a fiecărei comunități, mitul originilor nu are cum să lipsească. Nefăcând abatere de la această regulă, comunitatea venețiană apelează la mai multe componente, care, alăturate, vin să completeze un mit al fondării dintre cele mai complexe: mitul troian ca factor al întemeierii Venetia prima, mitul creștinării operate de către Sfântul Marcu, mitul atilean ca element pregătitor pentur popularea spațiului lagunar, mitul propriu-zis al fondării noii Veneții la anul 421… Potrivit majorității cronicilor locale, odată întrunite aceste condiții, în ponderi mai ridicate sau mai reduse, istoria Veneției poate să înceapă… Volumul de față nu are cum să epuizeze subiectul. Imensitatea cantitativă a cronicilor venețiene face imposibil acest lucru. Drept urmare, el constituie nu mai mult decât o fază incipientă, care se dorește a fi în permanență continuată” – Biblioteca Marciana

Șerban V. Marin (n. 23 octombrie 1968, București, România) este medievist român. A beneficiat de o bursă de cercetare la Veneția (1999-2000), efectuând cercetări asupra cronicilor venețiene de la Biblioteca Naţională Marciana. De asemenea, în perioada 2010-2012, a fost beneficiar al unei burse de cercetare POSDRU, ocazie cu care a întreprins noi investigații asupra cronisticii venețiene.

Este specializat în istoria Veneției (ante-1261), istoria cruciadelor, relațiile veneto-bizantine, mitul troian în evul mediu occidental etc. În 2009, a obținut titlul de doctor în istorie medievală cu distincția summa cum laude. În intervalul 2008-2012, a editat cronica lui Giovanni Giacomo Caroldo (5 volume). Până în prezent, a publicat peste 50 de articole și studii în cadrul unor jurnale de prestigiu și culegeri de studii, susținând totodată numeroase comunicări axate pe cronistica venețiană, cu ocazia a diferite congrese și conferințe internaționale.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Naţională Marciana și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, sub patronajul cu patronajul: Ministerului Italian al Bunurilor şi Activităţilor Culturale şi Turismului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.