Știri: Proiecția lungmetrajului ”De ce eu?” de Tudor Giurgiu la ”Zilele Culturii Române din Salamanca” (20 martie 2017)

739
De ce eu Tudor Giurgiu Emilian Oprea

Luni, 20 martie 2017, de la orele 18.00, la Teatro Juan del Enzina din Salamanca (Plaza de Anaya, 12, 37008 Salamanca) va avea loc proiecția lungmetrajului De ce eu? (2015, regia Tudor Giurgiu), cea de-a treia dintre cele patru producții cinematografice românești prezentate în cadrul Zilelor Culturii Române din Salamanca, eveniment desfășurat în perioada 6-30 martie 2017 în Salamanca.

Bazat pe fapte reale, filmul spune povestea lui Cristian Panait, un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, precum şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate, al căror rezultat este faptul că la 29 de ani, la doar un an distanță de numirea sa ca procuror la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție, Cristian Panait, se sinucide aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale din București

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Academia de Teatru şi Film, secţia regie film. Este fondatorul şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi iniţiator al Galei Premiilor Gopo. Lungmetrajul său de debut, “Legături bolnăvicioase“, a fost selectat în secţiunea Panorama-Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, “Despre oameni şi melci“, s-a bucurat de succes atât la nivel naţional (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât şi internaţional.

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Imagino

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.