Știri: Proiecția lungmetrajului „Occident” de Cristian Mungiu la Istanbul (3 martie 2017)

1042
Cristian Mungiu - Occident movie
Sursa foto: http://www.despuesde1984.com

Vineri, 3 martie 2017, de la ora 18.30 și până la 20.30, cinefilii prezenți la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul (Siraselviler no 21, Taksim, Beyoğlu) vor se vor putea lăsa purtați pe tărâmul fascinant al imaginației regizorului Cristian Mungiu, vizionând pelicula „Occident” a cunoscutul regizor român.

Distribuția:

Alexandru Papadopol – Luci
Anca-Ioana Androne – Sorina
Samuel Tastet – Jérôme
Tania Popa – Mihaela
Coca Bloos – mama Mihaelei
Julieta Strîmbeanu – Granny
Eugenia Bosânceanu – Mătușa Leana
Ioan Gyuri Pascu – Gică
Valeriu Andriuță – Nae
Nicolongo – Luigi
Dorel Vișan – Polițistul
Gabriel Spahiu – Spaniolul mut
Michael Beck – The Dutchman
Jérôme Bounkazi – Italianul
Tora Vasilescu – Directoarea gradinitei
Doru Ana – Directorul agentiei
Ion Chelaru
Mihai Danu
Constantin Ghenescu
Viorel Comănici – Director magazin

„Occident„, produs în 2002, este un film românesc cu un iz vestic, occidental,  de un umor debordant. Romantismul și drama, specifice poveștii capătă la rândul lor, sensuri noi numai prin replicile special plasate în scenariu, în așa fel încât mesajul transmis să păstreze autenticitatea particulară a filmelor romanești. „Occident” dă spectatorului  senzația unui „Memento” românesc și original în felul său.

Filmul surprinde societatea românească de după anii `90 unde iluzia frumuseții Occidentului este principala idee după care Cristian Mungiu realizează un film de o ironie subtilă, dar și o spumoasă comedie. O comedie depre noi, despre ce ni se intâmplă, o privire ironic-amară asupra situațiilor uneori hazlii, alteori ridicole și de cele mai multe ori fără soluție în care ne aruncă viața în Romania. O poveste despre întâmplare, despre coincidențe, despre surprize și despre timp în care trei istorii diferite se întretaie, se suprapun și se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. „Occident” este unul dintre cele mai premiate filme românești din ultimii 15 ani:  Trofeul Transilvania, TIFF 2002, Premiul Publicului la Festivalul de la Thessaloniki și Marele Premiu al Festivalului Internațional al Primului Film, Ardeche, 2003.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.