Știri: Proiectul de educație prin cultură, desfășurat de Trupa „Mihai Raicu” a Teatrului de Nord din Satu Mare, ajunge la final

26
TeatruSMArt_micultestament (1)

Anul acesta a fost plin de tineri la noi în teatru, peste 40 de liceeni din tot județul au beneficiat gratuit de ateliere de improvizație, mișcare scenică și scriere dramatică, în cadrul unui proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Teatru SMArt este un proiect de educație prin cultură ce a reușit, prin tehnici specifice artei performative și scrierii dramatice, să exploreze într-un mod creativ și critic două teme de importanță majoră pentru societatea actuală: necesitatea unei atitudini tolerante față de ceilalți și importanța schimbării modului de consum al resurselor naturale.

În urma sesiunilor cu tinerii au rezultat două spectacole. Caracterul inedit al proiectului constă în faptul că spectacolele sunt scrise pornind de la ideile lor iar actori sunt tot aceștia.

Așadar, în data de 5 noiembrie 2023, Sala Studio a Teatrului de Nord din Satu Mare va găzdui două premiere scrise și jucate de adolescenți sătmăreni.

Fără titlu, încă este un spectacol interactiv în care se vorbește cu sinceritate și înțelegere despre problemele cu care toți ne confruntăm sau ne-am confruntat la un moment dat în parcursul nostru. Este despre tine, despre colegul sau colega de bancă, despre fata de la etajul 5 sau despre puștiul care crezi că s-a uitat chiorâș la tine. Acordăm suficientă atenție celor din jurul nostru? Ne întrebăm prin ce trec sau atribuim în mod subiectiv, interpretări, comportamentului lor, după starea în care ne aflăm noi? Îi judecăm pe ceilalți mai mult decât încercăm să le fim de folos? Și dacă da, de ce? Spectacolul dă glas unor povești fictive sau nu și este o tentativă de empatizare cu trăirile interioare și cu provocările exterioare ale fiecărui personaj. O încercare de comunicare asertivă, simplă și autentică a propriilor experiențe și de creștere a toleranței față de cei de lângă noi. Fiecare reprezentație este și o invitație de a găsi un titlu pentru acest spectacol, ca experiență de participare colectivă.

Micul Testament plasează acțiunea în Sătmarul anului 2179, o lume în care există foarte puțini arbori, îngrădiți și protejați; oxigenul este rarefiat, iar oamenii respiră cu ajutorul unor aparate. Din cauza acestor lipsuri, activitatea fizică este drastic redusă și controlată: sunt permise doar 6 ore de activitate fizică pe săptămână, drumețiile și excursiile au loc preponderent în VR și toți oamenii sunt monitorizați printr-un inel smart care le verifică în mod constant locația, nivelul de stres, pulsul și alți parametri vitali.

Un scenariu distopic pentru viitorul omenirii, ce ridică probleme de moralitate și stârnește curiozitatea în căutarea răspunsurilor privind atitudinea față de consumul necontrolat și excesiv al resurselor naturale și atitudinea față de mediul înconjurător.

Intrarea la spectacole este gratuită, în limita locurilor disponibile. Informații și rezervări: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6. Telefon: 0261712106 | 0786538580.

Duminică, 5 noiembrie 2023, ora 17.30, Teatrul de Nord – Sala Studio

Fără titlu încă, text colectiv. Dramatizarea: Natalia Graur. Regia: Ioana Cheregi

Distribuția: Ale Dan, Bianca David, Mara Indricuț, Maria Maghiar, Silvia Mureșan, Agnes Popovici, Rianna Rotar, Alex Blănaru, Darian Coman, Luca Popovici.

La scrierea textului au contribuit: Mureșan Silvia, Huszti Stephanie, Negru Karina, Terebesi Luca, Popovici Agnes, Orha Amalia, Marița Sabrina Michelle, Baias Ema, Indricuț Mara, Barla Evelin Vivien, Moș Alexandra – Maria, Darian Coman, Ioanesi Alessia, Orha Joana, Popovici Luca, Ale Dan, David Bianca, Maghiar Maria, Silaghi Tudor, Rianna Rotar, Schvarckopf Dominik, Chitaș Natalia, Midas Alexan, Băltățescu Carina, Mistreanu Daiana, Dărăban Daria, Hanos Blanca Tamara, Rakasi Szilvia, Chiș Alina, Blănaru Alex.

Coordonator artistic: Ovidiu Caița. Regizor tehnic: Cristian Rudăreanu. Manager de proiect: Amarilys Pop.

Duminică, 5 noiembrie 2023, ora 19.00, Teatrul de Nord – Sala Studio

Micul Testament, text colectiv. Dramatizarea: Natalia Graur. Regia: Andrei Stan

Distribuția: Ema Baias, Evelin Barla, Gabriel Pop, Cyntia Huszti, Stephanie Huszti, Karina Negru, Maria Big, Alessia Ioanesi, Alexandra Moș, Michelle Marița, Luca Terebesi, Amalia Orha, Rareș Boldan.

La scrierea textului au contribuit: Mureșan Silvia, Huszti Stephanie, Negru Karina, Terebesi Luca, Popovici Agnes, Orha Amalia, Marița Sabrina Michelle, Baias Ema, Indricuț Mara, Barla Evelin Vivien, Moș Alexandra – Maria, Darian Coman, Ioanesi Alessia, Orha Joana, Popovici Luca, Ale Dan, David Bianca, Maghiar Maria, Silaghi Tudor, Rianna Rotar, Schvarckopf Dominik, Chitaș Natalia, Midas Alexan, Băltățescu Carina, Mistreanu Daiana, Dărăban Daria, Hanos Blanca Tamara, Rakasi Szilvia, Chiș Alina, Blănaru Alex.

Coordonator artistic: Ovidiu Caița. Regizor tehnic: Cristian Rudăreanu. Manager proiect: Amarilys Pop. 

Proiectul Teatru SMArt este cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare

Arhiva Teatrul de Nord din Satu Mare

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.