Știri: #rămânem_împreună cu Teatrul Național de Televiziune (26, 27 mai 2020)

60
”Mușcata din fereastră” de V. I. Popa. Sursa foto: TVR
”Mușcata din fereastră” de V. I. Popa. Sursa foto: TVR

rubrica teatru tv logo leviathan.roA început cea de-a 10 a săptămână de când Teatrul Național de Televiziune se vede zilnic pe TVR 3. Casa de Producție TVR a încercat, în toată această perioadă, să facă un pic mai ușoare vremurile pe care le trăim, să vă aducă în case spectacole de referință din Arhiva de Aur TVR, dar și premiere, spectacole și povești pentru copii, texte de referință ale dramaturgiei românești și universale, portrete ale actorilor care nu mai sunt cu noi și cărora dorim să le păstrăm vie amintirea. Demersului nostru s-au alăturat artiști care, la fel ca noi toți, au stat acasă, așteptând redeschiderea spațiilor de spectacol și ne-au transmis mesaje video sau audio prin care au invitat telespectatorii să #rămânem_împreună. De altfel, cu acest hashtag, am creat o listă tare dragă nouă pe canalul oficial de Youtube al Casei de Producție TVR: 

https://www.youtube.com/channel/UCWgqAyTOcXpF1X__NiNWNKg

Vă mulțumim și mergem mai departe!

Marți, 26 mai – dramaturgie românească:

Ora 14.00 –  reluare „Căsuța cu povești” – Frunze

Ora 14.05 – reluare Aventuri cu… Dl.  Goe. Regia: Iulian Sandu. O producție Ateneul Național din Iaşi. Regia TV: Cornel Mihalache

Ora 15.10 – reluare „Al matale, Caragiale”. Regia artistică: Mircea Cornişteanu

Ora 20.00 – „Căsuța cu povești” – Ciocănitoarea

Ora 20.05 – Mușcata din fereastră  de Victor Ion Popa. Regia artistică:  Olimpia Arghir. În distribuție: Silvia Popovici, Petre Gheorghiu, Ştefan Radof, Mihai Mereuţă, Mariana Procopie, Mihai Verbiţchi, Eugen Cristea, Andrei Duban. O producție TVR din 1987

Iată ce spunea autorul piesei în ajunul premierei din 4 octombrie 1929: Muşcata din fereastră e camionul de pe care îmi descarc toate bagajele de amintiri ale copilăriei mele. Acţiunea se petrece în lumea de la ţară, iar personajele sunt: un învăţător, un preot, un băiat de arendaş şi alţii. Este o lume pe care am cunoscut-o şi am trăit-o ani de zile.”

Ora 21.30 – Portret In memoriam Ștefan Bănică (11 noiembrie 1933–26 mai 1995). Producător: Daniela Ciolan. Realizator: Cătălin Mireuță. Imagine: Geo Tuică. În acest portret povestesc despre Ştefan Bănică: Stela Popescu, Dinu Cernescu, Virgil Ogăşanu, Dorina Lazăr, Mircea Diaconu, Alexandru Bindea.

În 26 mai comemorăm 25 de ani de la moartea unuia dintre cei mai îndrăgiți actori români: Ștefan Bănică.

„Viaţa mea se confundă cu teatrul. Uşa casei mele este o cortină, la fel de catifelată, la fel de deschisă bucuriilor, durerilor, ca şi uşile teatrului românesc. Mama, soţia, copiii sunt personajele principale ale unei piese pe care o joc în fiecare zi”, spunea regretatul actor Ştefan Bănică – „Gong ’85”, almanahul revistei „Teatrul”.

Urmează, miercuri, 27 mai:

Fata fara zestre de Alexandr Nikolaevici Ostrovski. Traducere de Alexandru Kirițescu și Sonia Filip. Adaptarea și regia artistică: Matei Alexandru. În distribuție: Tricy Abramovici, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Matei Alexandru, Alexandru Drăgan, Aurel Giurumia, Elena Sereda, Gheorghe Oprina, Alexandru Hasnaș, Mitsura Arghezi, Savel Știopul. Spectacol din anul 1976.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

www.tvr.ro

https://www.facebook.com/casadeproductietvr/

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/                                                                  

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Arhiva Teatru tv

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.