Știri: „Scriitori – Actori, Actori – Scriitori” (11 noiembrie 2021, București)

19
Afis_Scriitori_Actori_11 noiembrie (1)

rubrica museum leviathan.roMuzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Teatrul de Comedie din București, vă invită joi 11 noiembrie 2021, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius MNLR (Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), la evenimentul Scriitori – Actori, Actori – Scriitori, dedicat actorilor-scriitori Mihai Codreanu, Ion Manu, Ștefan Radof și Ion Chelaru.

Actorii Ana Maria Turcu și Răzvan Krem Alexe vor citi din poeziile lui Mihai Codreanu, Ion Manu și Ștefan Radof, iar Ion Chelaru din propriile versuriModerator: Loreta Popa.

Născut la Iași la 25 iulie 1876, Mihai Codreanu a scris sonete, a fost traducător şi dramaturg. Primele poezii le publică în „Lumea ilustrată”, un sonet și o glosă. În 1905 i se confirmă un diagnostic necruțător și începe să-și piardă încetul cu încetul vederea. În 1909 participă alături de alți scriitori la fondarea Societății Scriitorilor Români. Va publica un volum în 1903, Din când în când, iar în 1914 volumul Statui, un ciclu de 99 de sonete. Va primi premiul Academiei Române. Mihai Codreanu este cunoscut ca fiind cel mai prolific scriitor român de sonete, acestea întâlnindu-se în volumele Diafane, Statui, Cântecul deșertăciunii, Turnul din fildeș, Statui. Sonete și evadări din sonete. A murit la 23 octombrie 1957, la Iași.

Strălucit actor de teatru şi film, unul dintre marii comici ai României, Ion Manu s-a născut la Botoşani, la data de 12 februarie 1891. Intră la Conservatorul de Artă Dramatică în anul 1910, la clasa prof. Ion Livescu. Debutează în 1915, cu rolul Alioşa, din Azilul de noapte de M. Gorki, în regia lui Paul Gusti. În timpul războiului colindă spitalele cu răniţi alături de George Enescu, de actriţa Mărioara Ventura şi de Constantin Tănase. În aceste preumblări Ion Manu scrie mii de versuri şi cuplete. Dezvăluie un talent valoros, fiind dotat cu o inteligenţă ieşită din comun, devenind în scurt timp unul dintre cei mai buni autori de scenete, proze satirice, piese radiofonice, epigrame. Ion Manu a jucat în numeroase filme precum Păcală și Tândală (1925), Monologul lui Păcală (1931), Ziua cumpătării (1942), D-ale carnavalului (1958), Corigența domnului profesor (1966). A fost actor al Teatrului Naţional din Iaşi, apoi angajat al Teatrului Naţional Bucureşti. A scris şi a publicat mult, semnând şi cu numeroase pseudonime, de la Aghiuţă la Ioniţă de la Teatru. Timp de un an (1937–1938) a realizat la radio emisiunea „Ora veselă”. S-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 12 martie 1968, la vârsta de 77 de ani.

„Mă numesc Radof Ştefan şi m-am născut la 1 decembrie 1934, în comuna Buftea, judeţul Ilfov, şi sunt fiul lui Ion Radof sau Ioan Radov şi al Mariei Radof, ambii decedaţi”, astfel se prezenta maestrul pe pagina sa de Facebook, unde era foarte activ înainte de dispariția sa la 28 martie 2012. A terminat Şcoala Parohială „Sfântul Iosif” din Bucureşti, a urmat cursul inferior al „Colegiului Naţional Sfântul Sava”. A debutat pe scenă la 30 de ani. A fost actor la Piatra-Neamţ, și la Teatrul Nottara din Bucureşti. A fost conferențiar la Academia de Teatru și Film (1990–1994) și profesor la Academia de Artă, Universitatea Hyperion (1996–2000). A fost poet și membru al Uniunii Scriitorilor, al UNITER și al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR). Între anii 1993–1995, a moderat la TVR 1 show-ul „De la egal la egal… Amical!”.

Ion Chelaru s-a născut la 29 august 1946 și este actor și regizor de teatru, dramaturg și actor de film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1975. A jucat ca actor la Teatrul Național din Iași (1975–1982), Teatrul Bulandra (1984–1988), Teatrul Mic din București (1988–1993) și Teatrul de Comedie din București (din 1994). Printre rolurile interpretate de el sunt Moghilă din Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Cantemir Vodă din Drumuri și răscruci de Paul Everac, Pristanda din O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, Don Alfonso și Arnolf din Dom Juan de Molière, Stalin din Master Class de D. Pownall, Pampon din D’ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, Andronache Tuzluc din Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon sau Ivan Cuzmici Șpechin din Revizorul de N. V. Gogol. A scris piese și scenarii de teatru precum Yorik, Marea călătorie, Operațiunea Sana, Dimineți însorite. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1993.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.