Știri: Spectacole de teatru la TVR 3 (25 martie 2020)

157
”Sase din 49”. Sursa foto: TVR
”Sase din 49”. Sursa foto: TVR

rubrica teatru tv logo leviathan.roTVR 3  difuzează în fiecare zi teatru tv. În fiecare zi puteți vedea două spectacole: la ora 14.00 reluarea spectacolului din seara precedentă și, seara, la ora 20.00, o altă montare (*).

Astăzi, miercuri, 25 martie 2020, la ora 14.00: Dezertorul, adaptare pentru televiziune după piesa lui Mihail Sorbul. Detalii, click aici.

La ora 20.00: Şase din 49 de György Spiró, producţie a Teatrului de Artă din Bucureşti. Traducere de Zeno Fodor. Distribuţia: Femeia – Dana Voicu; Bărbatul – Liviu Cheloiu. Regia şi scenografia: Alexandru Maftei. Echipa TVR: director de imagine: Bogdan Marincov. Regia tv: Gini Ignat. Producător: Sînziana Miloşoiu. Producător delegat: Dana Andriescu. Redactor: George Mladen.

Ce li se poate întâmpla unor oameni simpli atunci când sunt puși în fața unui bilet câștigător la loto? Mai ales dacă biletul valorează 10 miloane de euro? Cei doi, soț și soție și părinți a doi copii adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă până la frica paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relației lor ies încet încet la iveală într-o cavalcadă când comică, când tragi-comică. Totul culminează cu un gest extrem.

”Obișnuiți cu un trai modest, populat de griji materiale, de chibzuință stresantă și de neputința satisfacerii unor mici capricii, ivite printre nevoile și dorințele lor sau ale copiilor, cei doi îmbogățiți peste noapte visează acum cu temei la vile, limuzine și helicoptere, la vacanțele miliardarilor de carton de la noi și de aiurea, fapt care transformă satisfacția lor într-o bucurie explozivă, contagioasă, halucinantă. Încet, încet, mai întâi sub for ma îndoielilor, apoi a temerilor  alimentate de cultura unor thriller-uri mereu prezente pe micile ecrane sau de jafurile și crimele din programele de știri senzaționale, posesorii lozului câștigător se lasă cuprinși de o frică paranoică și descoperă drept unică salvare din coșmarul acestor tragice perspective însăși distrugerea peticului de hârtie menit să le transforme destinul din rădăcini sau să pună capăt vieții lor cea de toate zilele. E momentul plin de suspans, când sub pâlpâirile chibritului aprins cu o dramatică sfială, toate iluziile vor fi topite ca într-un incendiu sinucigaș, devenind cenușă. Chiar dacă, în cele din urmă, câștigătorii lozului de aur nu se aleg decât cu o experiență demnă de a deveni… spectacol, noi, cei din public, devenim adevărații câștigători la un fictiv 6 din 49 […].” – Ion Parhon, Scrisul românesc.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

________ 

(*) Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.