Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită anual pe 20 martie, iar punerea în scenă a spectacolului Un être hors pair (Un om de milioane) de Ioan Peter, în regia lui Florin Didilescu în sala Open.Box a OFF Theater din Viena (Kirchengasse 41, 1070 Viena), în data de 20 martie, de la orele 19.30, marchează acest eveniment.
Spectacolul – prezentat de trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română pentru Apărarea şi Cultivarea Francofoniei) din Arad – va fi jucat în limba franceză, traducerea și adaptarea fiind semnate de Liana Didilescu Marechal. Din distribuţia spectacolului fac parte elevii Cristina Pavel, Mara Popa, Andrei Maria, Edward Horvath, Valentin Sas, Valentin Maria şi Robert Batki.
Piotr Pavlovici așteaptă. Așteaptă pe peronul gării din orășelul său de provincie sosirea trenului internațional de la Paris cu care călătorește femeia visurilor sale. Dar oare se va opri trenul în această gară anonimă? Și dacă da, coborî-va oare și femeia visurilor din el? Cu trimiteri discrete la Anton Cehov, William Shakespeare, Samuel Beckett, Mihail Sebastian sau Miguel de Cervantes, acest spectacol face referire la eternele tematici ale omenirii pe care teatrul – încă de la începuturile sale – ne invită să le explorăm – AMIFRAN
Înfiinţată în 1990, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad reunește elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, tineri de la Liceul German „Adam Müller Guttenbrunn” și de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. Atelierul de teatru francofon, pe care asociația AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni de peste 25 de ani, se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, la sfârşit de săptămână, în regim de șase ore săptămânal, accesul fiind gratuit. Obiectivele principale ale atelierului sunt cultivarea, în rândul tinerilor, a gustului pentru limba franceză, dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă în limba franceză, stimularea interesului pentru practicarea teatrului, formarea gustului și deprinderilor de consumator de teatru.
Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru și munca cu tinerii s-a materializat foarte curând în sursă de inspirație pentru mulți profesori de franceză din țară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcționează actualmente în Constanța, Iași, Cluj, Dej, Huedin, Sighetu Marmației, Baia Mare, Slobozia, București, Târgu Jiu ș.a; trupe din toate aceste orașe se reunesc anual la Arad în cadrul unui festival de Teatru Licean Francofon – Florin Didilescu.
Intrarea la spectacol este liberă. Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.