Știri: ”Spiritul şi litera” şi ”Eleganţa ca armă” de Alexandru Paleologu, dublă lansare-eveniment semnată de Casa Paleologu şi Editura Casa Radio (22 februarie 2020)

154
eveniment lansare alexandru paleologu

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18.00, sunteţi invitaţi la Teatrul Metropolis din Bucureşti, sala ”Olga Tudorache”, spre a participa activ la dubla lansare Alexandru Paleologu: Spiritul şi litera, acum la o nouă ediţie editată de Casa Paleologu şi, în premieră, albumul Eleganţa ca armă, un dublu-CD de interviuri cu Alexandru Paleologu, înregistrări din Arhivele Radio România, apărut la Editura Casa Radio.

Vor conferenţia Theodor Paleologu, Petre Guran şi invitaţii lor speciali, despre spiritul creator al autorului pe care l-au cunoscut foarte bine şi despre valoarea intelectuală a cărţii Spiritul şi litera, titlu de debut al lui Alexandru Paleologu care, în 1951, se năştea astfel ca scriitor.

Anca Mateescu, realizatoare Radio România Cultural, autoarea interviurilor cu Alexandru Paleologu ce se regăsesc pe albumul Eleganţa ca armă, va evoca prezenţa marelui cărturar la microfonul Radio România.

Theodor Paleologu afirmă despre cartea tatălui său: ”Reeditând Spiritul și litera am sentimentul că fac dreptate unei cărți excelente, că atrag atenția contemporanilor asupra unei capodopere de inteligență și stil”. Volumul cuprinde în paginile sale preocupările unui secretar literar al Teatrului ”Nottara” și ale unui cercetător al Institutului de Istorie a Artei, mai mult de jumătate din eseurile scrise fiind consacrate teatrului și artei plastice.

Editura Casa Radio şi Casa Paleologu vor lansa şi audiobook-ul Eleganța ca armă, interviuri cu Alexandru Paleologu. Primul CD al audiobook-ului cuprinde o seamă de evocări ale unor mari contemporani sau prieteni precum N. Steinhardt, Constantin Noica, Marin Preda, Tudor Arghezi ş.a. Pe cel de-al doilea CD poate fi ascultată o serie de sclipitoare interviuri cu Alexandru Paleologu în care mărturiseşte despre literatură, memorie și farmecul discret al vieții de detenție. Eleganța ca armă face parte din colecţia ”Vocile memoriei” a Editurii Casa Radio – Radio România.

Dubla lansare-eveniment se înscrie în seria manifestărilor prin care Fundația Paleologu celebrează cei 100 de ani alături de Alexandru Paleologu.

Despre Fundația Paleologu

Fundația Paleologu continuă o tradiție familială, construiește o comunitate de prieteni în jurul casei și actualizează modelul școlilor antice de filozofie și retorică. Tradiția familială este cea a intelectualului angajat și responsabil față de comunitate.
Suntem, firește, eclectici în asumarea modelelor antice, începând cu marii sofiști precum Protagoras sau Gorgias și cu școlile ateniene ale lui Isocrate și Platon. De la toate școlile antice de filozofie preluăm ideea filozofiei ca mod de viață, ca ansamblu de exerciții spirituale cu finalitate practică. Pe de-altă parte, ca filozofie a educației, Casa Paleologu se revendică de la şcolile antice de retorică şi filozofie, pentru care educația constituie un proces neîntrerupt de împlinire a personalității.

Tot de la antici preluăm ideea comunităţii de prieteni dedicate cunoașterii: o astfel de prietenie este virtute.

În aproape șapte ani de existenţă, am avut 6000 de participanţi la cursuri, dintre care 1500 de bursieri.

Întregul proiect editorial al Fundației Paleologu este susținut de Gabriel Pricop – Men in Black, Dorin Belei – Class Trading Co, Bogdan Stanciu – Mobexpert, Familia Gârmacea – Asociația Barrier, Mihaela Vidopol – Kufner și de câțiva stâlpi ai Casei care au contribuit ca persoane fizice.

Despre Editura Casa Radio

Editura Casa Radio reprezintă binecunoscutul nume de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spatiul românofon. Beneficiind de experienta dobândită de una din cele mai mari întreprinderi culturale autohtone – Radio România – polul editorial ”Casa Radio” propune peste 30 de colecții și serii de cărti, CD-uri și cărți cu CD încorporat, dedicate celor mai valoroase și apreciate creații radiofonice din domeniile publicisticii, literaturii, teatrului și muzicii.

Editura Casa Radio se înscrie printre puținele proiecte editoriale internaționale care au complicatul, riscantul rol de a pune în circulație astăzi vocile de ieri; de a așeza într-un raft al noutăților acele înregistrări și acele personalități care au trasat istoria culturală a secolului XX românesc.

Albumul Alexandru Paleologu, Eleganța ca armă este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temisana nr. 31, Bucureşti, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

Comunicat al Editurii Casa Radio

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.