Știri: Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, ediţia a 24-a, la start

638
targul gaudeamus 2017

logo carte rubrica leviathan.roTârgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, ”cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, va avea loc în perioada 22–26 noiembrie 2017 în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din București. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 24, a fost iniţiat şi este organizat anual de Radio România. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 12.00.

Conf presa Gaudeamus 2017a Foto Alexandru Dolea
Georgică Severin, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune (dreapta), Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Attila Vizauer, Directorul Centrului Cultural Media Radio România la conferința de presă. Foto: Alexandru Dolea

La conferinţa de presă care a precedat deschiderea târgului, Attila Vizauer, Directorul Centrului Cultural Media Radio România, a precizat că ”la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, invitat de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus este Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar Preşedinte de onoare al actualei ediţii este scriitorul şi jurnalistul Matei Vişniec”.

”Suntem extrem de onoraţi să fim invitatul de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus. Ne-am dorit să intrăm în parteneriat cu acest târg, aşa după cum ne dorim să fim parteneri ai mass-media în general. La târg vom încerca să prezentăm vizitatorilor rolul cărţii în viaţa fiecăruia dintre noi, iar standul nostru, la care vă aşteptăm, poartă numele Acasă în Europa”, a spus Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România, a declarat: ”Vedem prezenţa Comisiei Europene la Gaudeamus ca o încununare a celor 10 ani scurşi de la aderarea României la Uniunea Europeană. Târgul organizat de Radio România a devenit o manifestare de o asemenea amploare încât, sunt sigur, nici iniţiatorii săi nu şi-au imaginat-o în urmă cu 24 de ani. 24 de ediţii înseamnă o experienţă bogată. Toate editurile semnificative din România sunt prezente la această ediţie şi ţin să le mulţumesc tuturor participanţilor. Mulţumesc de asemenea şi echipei de la Radio România, care a lucrat formidabil.”

logo gaudeamus carte de de invataturaTârgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură naţională al Radio România, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti. Palmaresul celor peste două decenii de când Gaudeamus este un reper neegalat în industria evenimentelor dedicate cărţii numără 102 târguri organizate în întreaga ţară, peste 2,8 milioane de vizitatori şi 12.500 de manifestări organizate în acest cadru, ceea ce aduce Radio România în postura de lider naţional şi în acest domeniu.

La standul invitatului de onoare, Acasă, în Europa, vizitatorii târgul vor putea să participe zilnic la numeroase evenimente interactive – dezbateri, întâlniri cu scriitori români premiaţi în Europa, ateliere, adresate atât adulţilor, cât şi celor mai tineri cititori.

Gaudeamus 2017 ne propune:

  • circa 300 de expozanţi, un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră;
  • peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, al invitatului de onoare, ale partenerilor şi în spaţiile special amenajate în incintă (Sălile Cupola şi Mircea Sântimbreanu, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz&Co – Gaudeamus şi Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă).
  • ziarul târgului va fi realizat pentru al patrulea an consecutiv de o echipă redacţională de la publicaţia ”Caţavencii”.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10.00 şi 20.00.

Accesul publicului la Târg se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare pentru toată perioada (în valoare de 10 lei), care constituie totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Dar numeroase categorii de public vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, dar şi grupurile organizate.

Tombola Gaudeamus, derulată pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, va avea şi în acest an premii extrem de atractive:

  • 10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale;
  • 9 vouchere în valoare de 300 de lei, oferite de Optiplaza;
  • pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems;
  • 3 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 139 lei.

Premiile Târgului Internaţional Gaudeamus 2017 vor fi decernate duminică, 26 noiembrie, ora 15.00:

• Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului, premii acordate pe baza votului publicului.

• Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, online şi agenţii de presă – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului.

• Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale.

• Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română.

• Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg.

• Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

Eveniment organizat de Radio România. Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Partener principal: BRD Groupe Société Générale. Sponsor: Dacia. Parteneri: Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi Romexpo, CEWE România, Cemrom SA, Treasure&Co, 7Last Muse, InfoTouch Systems, Bernschutz&Co, Asociaţia Lions Club Millennium, Optiplaza, Borsec, Euroweb. Parteneri media: TVR, Media Trust, revista Accente, Agenţia de carte, revista Cariere, Caţavencii, ziarul Metropolis, Observator Cultural, revista 22, România TV, Suplimentul de cultură.

Informaţii suplimentare, la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mailconnie@gaudeamus.ro).

Comunicat al Societății Române de Radiodifuziune

Detalii despre noutățile acestei ediții a Târgului Gaudeamus, despre evenimente și proiectele speciale ale Radio România în interviul cu Attila Vizauer, realizat de Daniela Șontică, ”Ziarul Lumina”, miercuri, 22 noiembrie 2017 – click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.