Știri: Teatrul „Ion Creangă” din București celebrează Ziua Mondială a Teatrului cu un proiect editorial de prestigiu: albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” (27 martie 2021)

58
Album Cornel Todea - dincolo de regie

logo carte rubrica leviathan.roTeatrul „Ion Creangă” din București celebrează Ziua Mondială a Teatrului (27 martie 2021) prin lansarea unui proiect de prestigiu dedicat unei personalități de marcă a teatrului românesc: albumul Cornel Todea – dincolo de regie, semnat de jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan. Volumul se înscrie în seria editorială TIC55, punând în lumină unul dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra Teatrului „Ion Creangă”: Cornel Todea (1935–2012), al cărui destin se împletește cu istoria instituției, mai întâi ca regizor, iar mai apoi ca director pentru peste două decenii, acesta fiind un neobosit promotor al teatrului pentru copii.

Reunind interviuri și amintiri împărtășite de cei care i-au fost alături de-a lungul carierei, albumul devine o mărturie vie a universului bogat și complex al pedagogului, regizorului de teatru, teatru tv și film, directorului și mentorului Cornel Todea. Printre cei care au contribuit la realizarea volumului se regăsesc nume importante ale teatrului și cinematografiei românești: foști colegi, studenți, parteneri de platou și de scenă – actori, scenografi, coregrafi, dar și muzicieni și critici. Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Adela Mărculescu, Virgil Ogășanu, Rodica Popescu Bitănescu, Nicu Alifantis și Irina Margareta Nistor sunt doar câteva dintre personalitățile care „reconstituie chipul, statura de artist, aristocraţia spiritului, proiectând-o în fascicolul de istorii ale instituţiilor la întemeierea cărora (Cornel Todea) a participat” – după cum observă criticul de teatru Doina Modola, care semnează atât prefața albumului, cât și un amplu studiu care face obiectul capitolului introductiv.

Periplul creației profesionale – odiseea montărilor de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul „Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Național din București, Televiziunea Română și, bineînțeles, Teatrul „Ion Creangă” sau a activității sale din cadrul Uniunii Teatrale din România, unde și-a lăsat amprenta asupra a numeroase Gale HOP și UNITER – este completat de dimensiunea personală. Capitolul-interviu realizat de Ion Moldovan cu Anca Zamfirescu, soția regretatului regizor, completează portretul acestuia, vorbind despre blândețea și jovialitatea omului Cornel Todea, despre limitele și speranțele sale, despre armonia profundă și rațională în care credea.

Albumul se lasă parcurs cu ușurință, printre fragmente de interviu, fotografii de arhivă, cronici și amintiri, pe măsură ce un fir comun pare să unească capitolele dedicate diferitelor aspecte ale vieții regizorului. Profesionalismul și pasiunea acestuia erau dublate de talent, de o vastă cultură și de o forță extraordinară, de disponibilitatea de a se investi integral în ceea ce făcea, stârnind admirația celor care au fost martori ai dragostei sale pentru teatru, pentru povești, pentru public.

Nu întâmplător, amintirea împărtășită de actualul manager al Teatrului Ion Creangă atinge această notă, Gabriel Coveșeanu fiind unul dintre tinerii actori a căror carieră a fost influențată de regizorul și directorul Cornel Todea. Rememorând întâlnirea lor din anul 1997 de la Teatrul „Ion Creangă”, Gabriel Coveșeanu declara: „Mă număr printre cei pentru care întâlnirea cu regizorul, profesorul, directorul și omul Cornel Todea a fost definitorie. Păstrez și acum în minte atât de clar amintirea primei noastre colaborări: eu – unul dintre tinerii actori plini de vise, iar el – maestrul, mereu înțelegător, mereu acolo. Astăzi, ducând mai departe moștenirea directoratului său, mă înclin. Pentru toate învățămintele, pentru toate sfaturile – pentru toate poveștile de neuitat pe care le-a dăruit Teatrului «Ion Creangă»”.

Albumul este disponibil gratuit în format online și poate fi consultat prin platforma ISSUU: bit.ly/CornelTodea_TIC sau pe site-ul teatrulioncreanga.ro, în secțiunea Publicații.

Albumul Cornel Todea – dincolo de regie este realizat de Teatrul „Ion Creangă”, cu sprijinul Agenției Naționale de Presă AGERPRES.

Comunicat al Teatrului „Ion Creangă” din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.