Știri: Teatrul ”Tony Bulandra” din Târgoviște participă la Festivalul Internațional de Teatru din Antalya

873
othello-desdemona teatrul tony bulandra antalya festival
Imagine din spectacolul ”Othello”, Teatrul ”Tony Bulandra din Târgoviște

Cu sprijinul Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, în perioada 16–20 mai 2017, Teatrul ”Tony Bulandra” din Târgoviște se află la Festivalul Internațional de Teatru din Antalya, ediția a VIII-a. A fost selecționat să participe cu două reprezentații ale spectacolului ”Othello”, după William Shakespeare, în regia lui Suren Shahverdyan, unul dintre cei mai apreciați regizori armeni din Europa. Scenografia este semnată de McRanin și Raluca Frățiloiu.

Prima reprezentație a piesei va avea loc joi, 18 mai 2017, de la ora 20.00, iar cea de-a doua, vineri, 19 mai 2017, de la ora 20.00. Actorii târgovișteni vor juca la Küçük Salon, sală care aparține Centrului Cultural Haşim Işcan din Antalya, cu o capacitate de 384 de locuri. Spectacolul durează 2 ore, cu pauză de 10 minute.

Distribuția: Liviu Cheloiu – Othello; Andrada Fuscaș – Desdemona; Mircea Silaghi – Iago; Daniel Nuta – Cassio; Ela Ionescu – Emilia; Camelia Pintilie – Bianca; Radu Câmpean – Roderigo.

Drama shakespeariană ni-l prezintă pe Othello, o legendă vie, un om nobil, viteaz și mereu victorios. Acest erou se întoarce din bătălie pentru a înfrunta cea mai dificilă provocare: Iago, stegarul său, are un plan machiavelic de a-i distruge viața, cunoscându-i punctul sensibil și anume dragostea pe care o poartă Desdemonei. ”Pentru mine a fost mai important să înțeleg de ce oamenii, în lumea asta, se pot transforma într-un Iago, distrugând totul în jurul lor. Nici Iago nu s-a născut așa, dar minciuna l-a făcut să-și piardă încrederea în oameni”, spune regizorul spectacolului, care a încercat să nu își împartă eroii în ”buni sau răi, albi sau negri”, pentru ca fiecare personaj să poată trezi compasiune. Pătrunzător, intens, sfâșietor, „Othello” explorează fără milă fiecare parte a condiției umane, iar Shahverdyan spune că „Othello modern ne ajută să aruncăm o privire în interiorul nostru, să facem ordine în sentimentele noastre și să ne recunoaștem propriile neajunsuri. Noi toți ar trebui să ne gândim la păcatele noastre și să încercăm să nu murim pentru dragoste, ci să trăim pentru ea. Important este să nu ne pierdem încrederea în cei de lângă noi!”

Proiectul propus se înscrie în cadrul proiectelor suport ICR tema VIII. Bienale, festivaluri, evenimente internaţionale de anvergură și este inclus în programul ICR Istanbul de promovare a teatrului românesc. Festivalul Internațional de Teatru din Antalya, organizat de Direcția Teatrelor de Stat din Ankara, se desfășoară între 17–27 mai 2017 și are ca scop realizarea unei punți de legătură între cultura occidentală și cea orientală prin intermediul teatrului. Festivalul din Antalya oferă o bună oportunitate de promovare a trupelor românești de teatru, atât în fața artiștilor și regizorilor, cât și în fața unui public divers, format din iubitori de teatru turci și nu numai. La ediția de anul trecut au fost prezente companii de teatru din India, Franța, Germania, Ucraina, Spania și Turcia cu piese de teatru de excepție și specialiști de top din Germania, SUA, Franța, Spania și Turcia care au susținut workshopuri de teatru pe toată durata festivalului. ICR Istanbul se află la cea de-a patra colaborare cu unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru din Turcia.

othello liviu cheloiu foto c maria stefanescu
”Othello”. Foto: © Maria Ștefănescu

Premiera spectacolului ”Othello”, pus în scenă de regizorul Suren Shahverdyan a avut loc în luna mai 2016, în Sala Mare a Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște. În noiembrie 2016, actorul Liviu Cheloiu a obținut Premiul pentru cel mai bun rol masculin în urma participării cu ”Othello” la Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard de la Teatrul ”Nottara” din București.

Teatrul ”Tony Bulandra” a mai participat cu ”Othello” și la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional ”Scena ca o stradă”, desfășurat la Reșița între 10 și 20 februarie 2017. ICR Istanbul are deja un parteneriat de durată început din anul 2009 cu Direcția Teatrelor de Stat de la Ankara, care coordonează acest festival şi care funcționează sub autoritatea Ministerului turc al Culturii și Turismului, cu misiunea principală de a organiza și coordona festivaluri internaționale de teatru din Republica Turcia. Fiind membru EFA (European Festivals Association) din 2013, reușește să aducă laolaltă companii de teatru din diferite țări și culturi și să capteze un public impresionant din întreaga țară. În cadrul acestei Direcții, la nivelul fiecărui festival internațional (Trabzon, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakir, Van, Konya) în parte există un comitet de evaluare care realizează selecția companiilor de teatru.

Vezi: Othello, dincolo de poveste…, cronica rolului de Ion Parhon, Revista Teatrală Radio, 25 mai 2016

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.