Știri: Teodora Brody și London Symphony Orchestra în concert pentru Ziua Națională a României la prestigioasa LSO St. Luke’s (30 noiembrie 2024, Londra)

17
teodora brody londra (1)

logo rubrica musica leviathan.roInstitutul Cultural Român din Londra prezintă un concert remarcabil cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada României la Londra și Consulatul General al României la Londra, care va avea loc sâmbăta, 30 noiembrie 2024, de la ora 19.30, în prestigioasa sală LSO St. Luke’s. Una dintre legendele jazz-ului românesc, vizionara Teodora Enache, cunoscută astăzi ca Teodora Brody, prezintă, la Londra, o seară extraordinară de muzică inspirată din ultimul său album intitulat Rhapsody, care conține aranjamente vocale originale ale unor capodopere ale repertoriului clasic. Într-un concert în care va cânta alături de London Symphony Orchestra, una dintre cele mai importante orchestre britanice, dirijor Robert Ziegler, Teodora Brody va aduce pe vestita scena de la LSO St Luke’s o perspectivă cu totul nouă asupra muzicii lui George Enescu, J. S. Bach, Béla Bartók, Ludwig van Beethoven și Johann Pachelbel, fuzionând elemente ale muzicii clasice cu jazz și world music. Concertul reprezintă reîntâlnirea Teodorei cu London Symphony Orchestra, alături de care a realizat anterior înregistrarea albumului Rhapsody, primit cu entuziasm de critică și public.

Născută în România, în prezent stabilită în Elveția, Teodora Brody s-a pregătit inițial în jazzul clasic și a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu.

Aclamată pentru puterea sa vocală extraordinară și viziunea creativă, Teodora a fost pionieră în fuziunea jazzului cu doina – creație lirică specifică poporului român – și este larg recunoscută pentru introducerea publicului internațional în lumea unică a acestui gen muzical, profund emoționant și personal.

Căutând mereu noi teritorii muzicale de explorat, Teodora a interpretat alături de muzicieni precum Stanley Jordan, Theodosii Spassov, Lars Danielsson, Johnny Răducanu, Les Paul, Curtis Fuller, Eric Legnini, Phillippe Duchemin, Guido Manusardi, Benny Rietveld, Daniele di Bonaventura, Ion Baciu și Al Copley. Pe scena mondială, Teodora a apărut în mod regulat la prestigioase festivaluri europene de jazz, inclusiv Montreux, Lugano și Marciac, iar peste Atlantic a cântat la Biblioteca Congresului din SUA și la Galeria de Artă Corcoran, precum și la cluburi legendare cum ar fi Iridium New York și Blues Alley din Washington D.C.

În 2004, guvernul american a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în SUA, iar în 2007 și 2008 Teodora a fost distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună contribuție internațională de jazz a unui artist român” de către Compania Română de Radiodifuziune.

În ultimii ani, imaginația îndrăzneață a Teodorei a dus-o mult dincolo de rădăcinile ei românești și de jazz, pe un nou teritoriu muzical. Cu proiecte unice precum „Unifying Worlds”, „From Classical to Jazz” și „Classical Emotion”, Teodora a explorat repertoriul clasic cu o abordare complet nouă, creând și interpratând versiuni vocale originale ale unora dintre capodoperele create de Bach, Beethoven, Enescu, Pachelbel, Vivaldi, Bartók, Pablo Casals.

În 2019, „From Classical to Jazz” a fost desemnat „Proiectul anului” la Gala Premiilor de Jazz din România, iar Teodora însăși a fost numită „Muzicianul anului” pentru al doilea an consecutiv.

După prezenţe interpretative remarcabile la prestigiosul Festival Internațional „George Enescu” în 2019 și 2021, Teodora se întoarce la Ateneul Român în 2023, cu una dintre cele mai interesante orchestre de cameră din Marea Britanie, pentru a interpreta versiunea sa vocală electrizantă a Rapsodiei române nr. 1 a lui Enescu.

2023 este anul în care Teodora își continuă parcursul creativ unic cu proiecte interesante, inclusiv sesiunile sale „Impromptu” – o serie de concerte experimentale inedite, fără compoziții, scenarii sau repetiții prealabile, susținute cu invitați speciali în toată Europa – și un viitor album înregistrat cu London Symphony Orchestra.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon

twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Comunicat al ICR Londra

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.