Știri: „Tradiții TO GO” – o explorare inedită a sărbătorilor de peste an

117
Serenela Mureșan. Credit foto: TNRS, Costin Chesnoiu
Serenela Mureșan. Credit foto: TNRS, Costin Chesnoiu

traditiones rubrica leviathan.ro logoDin 6 ianuarie, ora 10.00, Naționalul sibian adaugă un nou proiect în repertoriul digital

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu, lansează în acest început de an un nou proiect care continuă o inițiativă integrată în repertoriul digital al Naționalului sibian în 2020: „Tradiții TO GO”. Cu acest prilej, TNRS vă invită la o serie de povestiri, mituri și legende ce se ascund atât în spatele calendarului creștin, cât și în spatele tradițiilor păgâne pe care încă le mai regăsim în prezentul nostru.

La inițiativa actriței Serenela Mureșan, cea care semnează, de altfel, și textele acestei serii de „tradiții digitale”, Naționalul sibian aduce în atenția publicului său un întreg univers mitic plin de nostalgia după satul tradițional românesc. Din acest periplu nu lipsesc figuri emblematice ale comunității rurale, creaturi mitice, evenimente calendaristice și ritualuri, toate acestea trecute prin perspectiva unor personaje îndrăgite cu care spectatorii s-au întâlnit deja în spectacolul Moroi, regizat de Alexandru Dabija. Într-un context actual în care tehnologia a devenit parte integrantă a vieții noastre cotidiene, în care consumerismul a devansat spiritualitatea, inițiativa actorilor sibieni este cu atât mai mult o recuperare necesară a unui univers pe cât de apropiat geografic de spațiul urban care ne definește, pe atât de înstrăinat de sensibilitatea omului contemporan.

Bucurându-se de sprijinul Muzeului ASTRA, cea mai importantă instituție etno-muzeală din România, precum și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa Centrală și de Est, TNRS își propune să îi ofere publicului său plăcerea redescoperirii tradițiilor și eresurilor specifice culturii noastre, în încercarea de a valorifica prin teatru propriul nostru patrimoniu cultural. „Tradiții TO GO” își începe aventura în spațiul virtual pe pagina de Facebook TNRS și cea a Muzeului ASTRA, miercuri, 6 ianuarie, ora 10.00, dată emblematică pentru comunitățile ortodoxe, care marchează sărbătoarea Bobotezei, urmând să aibă o desfășurare periodică de-a lungul anului 2021.

„Ideea proiectului vine din dragostea mea pentru tot ce înseamnă tradiții și folclor, dar mai ales din dorul după copilărie. Fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, se întoarce la rădăcini, la cea mai frumoasă parte a vieții – copilăria. La mine, această etapă a vieții se identifică cu bunica și cu tot ce ține de timpul petrecut la țară, cu portul popular, cu tradițiile, cu muncile câmpului, cu grădina, păsările, animalele și cerul.

Tradițiile noastre populare sunt ceea ce ne definesc pe noi cel mai bine ca popor. Pentru mine, satul transilvănean este o sursa nesecată și foarte vie de autentic popular. Pentru mine, satul înseamnă viață.”Serenela Mureșan, actriță TNRS.

PROGRAM IANUARIE „TRADIȚII TO GO”

Miercuri, 6 ianuarie 2021, ora 10.00

„Tradiții TO GO”: „Bobotează și Sfântul Ion”

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ora 10.00

„Tradiții TO GO”: „Sâmpetru”

Luni, 18 ianuarie 2021, ora 10.00

„Tradiții TO GO”: „Atanasie și Chiril”

Duminică, 24 ianuarie 2021, ora 10.00

„Tradiții TO GO”: „Mica Unire”

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.