Renumitul dirijor Tugan Sokhiev este un alt oaspete de seamă al Festivalului Internațional „George Enescu”. De data aceasta, maestrul Sokhiev se va afla la pupitrul Orchestrei Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, cea mai veche instituție de învățământ superior muzical din lume, pentru două concerte din seria „Mari orchestre ale lumii”. Cele două evenimente vor avea loc vineri, 15 septembrie, ora 19.30 și sâmbătă, 16 septembrie, ora 20.00, iar programul primei seri va debuta cu Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 13 de George Enescu, prima simfonie din repertoriul marelui compozitor român.
„Cred că particularitatea muzicii lui Enescu este ceva ce ține de rădăcinile sale românești, ceva din care compozitorul a făcut o realizare artistică europeană. Enescu a reușit să îmbine tradiția muzicală românească și tradiția componistică a Europei, dar îmbogățind totul cu un strat, cu un nivel superior al universului sau interior, al imaginației sale, nivel ce se definește în mod complex, cu numeroase elemente psihologice sau ținând de lumea melodiilor simple, dar expuse teatral; găsesc muzica lui Enescu foarte teatrală și foarte imaginativă. Este absolut interesant sa descoperi muzica lui Enescu!”, declara în 2009 Tugan Sokhiev, aflat atunci pentru prima dată Festivalul Internațional „George Enescu”.
A doua compoziție prezentată în concert va fi Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski, interpretată pentru prima dată la Sankt Petersburg în anul 1888, sub conducerea compozitorului rus, o lucrare cu motive tragice, ce traversează episoade dramatice, elegiace şi funebre, dar ce triumfă spre final într-un marş solar, simbol al depăşirii tuturor obstacolelor.
Repertoriul prezentat sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 20.00, va începe cu o compoziție fantastică, plină de imaginaţie şi de culoare: Uvertura „Carnavalul roman” de Hector Berlioz și va continua cu Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, S. 124 de Franz Liszt, o lucrare începută în jurul anului 1830 și asupra căreia renumitul compozitor maghiar a revenit cu studii și schițe timp de 25 de ani, până la debutul ei pe scenă, în 1855, la Weimar, cu Liszt ca solist şi Hector Berlioz la pupitru. Solsitul concertului de la Sala Palatului: Bertrand Chamayou.
Cea de a treia lucrare prezentată va fi Simfonia nr. 1 în Re major de Gustav Mahler, supranumită „Titanul”, considerată a fi una dintre cele mai optimiste lucrări ale cunoscutului compozitor austriac.
Live pe site-ul festivalului: concertul de vineri, 15 septembrie. Înregistrarea va rămâne disponibilă timp de 12 ore de la încheierea transmisiunii. Click aici.
Concertul se transmit în direct și la Radio România Muzical și Radio România Cultural.
*
Elev al marelui profesor rus Ilya Musin, Tugan Sokhiev are o biografie artistică remarcabilă în care alterneazărepertoriul simfonic cu cel de operă. Sokhiev conduce, în calitate de dirijor invitat, cele mai prestigioase orchestre din lume: Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestrele Filarmonicilor din Viena și Berlin, orchestrele simfonice din Boston, Chicago, New York, Philadelphia, Munchen, Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Simfonică Germană din Berlin, al cărei dirijor principal a fost între 2012 și 2016, iar între 2008 și 2022 a fost director muzical al Orchestrei Teatrului Capitole din Toulouse, unde a dirijat numeroase prime audiții și a susținut multiple turnee internaționale.
Pasionat de repertoriul de operă, Tugan Sokhiev a fost în perioada 2014–2022 director muzical al Teatrului Bolșoi din Moscova, iar în stagiunile recentea fost invitat la Opera Metropolitană din New York, la Festivalul de la Aix-en-Provence și la Teatro Real din Madrid.
Despre Festivalul Internațional „George Enescu”
Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este „Generozitate prin muzică”/”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.
Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București
Sponsori principali: Rompetrol, BRD
Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA, Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;
Cu sprijinul: Yokko, Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații
Transportator oficial: Tarom
Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;
Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack
Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.
Comunicat al ARTEXIM
*
Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.
Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018
Arhiva rubricii Cronica muzicală
[…] Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma va interpreta, sub bagheta dirijorului Tugan Sokiev, lucrări de George Enescu și Piotr Ilici Ceaikovski. Mai multe detalii sunt disponibile în […]
[…] are loc cel de-al doilea concert al Orchestrei Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, în cadrul Seriei Mari orchestre ale lumii, la Sala Palatului, de la ora 20.00. Orchestra va fi […]