Știri: Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă cele mai importante evenimente ale artelor plastice din săptămâna 6–12 martie 2023

28
expozitii uap(1)

La Galeria Artelor a Cercului Militar Național din București s-a deschis expoziția Horea Cucerzan și prietenii săi. Acest ultim postmodernist al veacului XXI, trecut în eternitate la 1 martie 2021, s-a remarcat în perioada 1997–2019 ca un neobosit organizator al taberelor internaționale de creație artistică „Inochentie Micu-Klein” de la Blaj. Prin prezenta expoziție, organizată de Asociația Centrul pentru UNESCO Horea Cucerzan, 36 de artiști din întrega țară, reprezentați ai mai multor curente și tehnici ale artelor frumoase îi aduc un pios omagiu marelui artist. Expoziția va fi deschisă până pe 23 martie, iar curatori sunt: Marina Nicolaev și Victor Dima.

Valeriu Șușnea – Președintele Filialei Buzău a UAP își serbează ziua de naștere oferind publicului o nouă expoziție de pictură și grafică. Între sacru și profan este titlul evenimentului al cărui vernisaj  a avut loc la  Galeriile „Ion Andreescu” din Buzău (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 39).

Tot din prima zi a săptămânii, la Galeria Alfa din Arad (Bd. Revoluției, nr. 90)  a avut loc vernisajul expoziției Cosmopolitan cu lucrări de pictură realizate de Oana Munteanu și Ina Săbău.

Patru manifestări plastice au loc marți, 7 martie 2023:

La ora 18.00, la Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia (Bd 1 Decembrie 1918), are loc vernisajul expoziției Blank 5 Phataloblue.  Această expoziție a fost gândită pentru a promova și evidenția valoarea artistică a femeilor creator din Filiala Alba a Uniunii Artiștilor Plastici. Ulterior, evenimentul s-a extins și pe plan național. Anul acesta expun 31 de artiste membre a filialelor  UAP din Alba, Sibiu, Deva și București. Prezintă Diana Țuculescu, iar curatoare este Noemi Kusztos.

Sala Foaier Media a Teatrului Național București, la ora 18.00, va fi gazda vernisajului expoziției de pictură Adevăr. Mărturie. Mărturisire a regretatului Lucian Liciu, artist trecut în eternitate, anul trecut, la numai 54 de ani.

Tot la București, Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei, nr.132) are plăcerea de a vă invita la ora 18.00, la deschiderea expoziției de ceramică Terralumen, a artistei timișorene Gloria Grati. Terralumen reprezintă o serie de obiecte ceramice marcate cu semnul plastic al ochiului. Acestea emit în principal o atmosferă arheologică, cu trimitere spre zona culturilor preistorice, imitând amprenta si patina artefactului descoperit și „scos la lumină”. Expoziția poate fi vizitată până în data de 5 aprilie 2023.

De asemenea marți, 7 martie 2023, la Galeria Brăteanu din Timișoara (Str. Lucian Blaga nr. 8) va avea loc la ora 18.00 deschiderea expoziției Inbetween Geometries a artistei Smaranda Moldovan. Născută la Timişoara în 1986, Smaranda Moldovan a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design din Timişoara, Secția Pictură, promoția 2010, clasa Prof. Univ. Dr. Daniela Constantin. În tranziția resimțită între natural și arhitectural, obiectele sunt conturate în limbajul plastic al Smarandei Moldovan prin abstractizări și geometrizări. Straturi și straturi de amintiri ale spațiului se suprapun, precum niște fâșii de totemuri din vecinătatea imediată.

Miercuri 8 martie este programat la ora 18.00, la Galeria Europe din Brașov (str. Mureșenilor nr. 1), vernisajul expoziției Feminitate – de la arhaic la contemporan. Expoziția cuprinde creațiile a 24 de artiste din Germania, Israel, Columbia, America, Republica Moldova și România și va putea fi vizitată până pe 20 martie. Curatoarea Diana Ivana a precizat: „Expoziţia provoacă artistele din contemporaneitate să descopere forme cu valoare plastică, urmărind, în timp, transformări ale arhetipului matern.”

Pictorița Cristina Petria își invită admiratorii să-i fie alături de ziua sa de naștere la vernisajul expoziției în care este protagonistă. Evenimentul este găzduit de Galeria Arta din Craiova (Calea Unirii nr. 16), pe 8 martie, cu începere de la ora 17.00.

Joi 9 martie sunțeti așteptați la Galeria 15 Design Hanul cu tei din București (str. Lipscani, nr. 63). La ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziției Studii. Experimente. Funcții, care prezintă o serie de lucrări și procesul de lucru din spatele practicilor Adelinei Ivan și ale lui Alexe Popescu, ambii absolvenți ai Departamentului de Designal UNARTE. Explorările lor urmează tehnici intuitive de pliere, structurare sau modularizare, ca rezultat al experimentărilor cu materiale diferite, serialități și compoziții de forme geometrice și structuri fluide, cu lucrări care abordează zone diverse, de la artă conceptuală, sustenabilitate până la design de obiect. Expoziția va fi deschisă până pe 31 martie.

De asemenea pe 9 martie, dar la Iași, la Muzeul Unirii (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14), la ora 16.00 are loc vernisajul expoziției retrospective a Simpozionului Internațional de Acuarelă „Iulia Hălăucescu”. Expun 24 de artiști care au participat în perioada 2019–2022 la evenimentul de la Tarcău, localitatea natală a marii pictorițe nemțene.

Autoportret este titlul expoziției pictorului Florin Șuțu de la Galeria de Artă Ploiești (PiațaVictoriei, nr. 4).Vernisajul va avea loc joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.

Vineri, 10 martie, la ora 17.30, are loc Galeria Artex din Râmnicu Vâlcea (Str. Calea lui Traian, nr. 114) vernisajul expoziției a 26 de artiști, membri ai filialei Alba a Uniunii Artiștilor Plastici.Lucrările vor fi expuse publicului până pe 5 aprilie.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, Leviathan.ro, CooltNeamț.

Comunicat al Uniunii Artiștilor Plastici din România

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.