Știri: Vernisaj, recital, conferință și prezentare de carte: ”Ipostaze ale artei românești” (5 decembrie 2019, Tel Aviv)

140
icr tel aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza joi, 5 decembrie 2019, un amplu eveniment de diplomație culturală care va cuprinde patru părți distincte, dedicate artelor plastice (vernisajul expoziției de pictură al Biancăi Predoi, intitulată Strata), artelor spectacolului (recitalul Domnule și frate Eminescu, susținut de Constantin Chiriac), un dialog despre diplomația culturală și importanța Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, urmat de prezentarea cărții Clipa ca imagine. Teatru și fotografie, în prezența și cu participarea autorului Octavian Saiu.

Evenimentul, în limba română, va avea loc de la ora 17.00, la sediul ICR Tel Aviv. Programul este următorul:

– Cuvânt de deschidere și moderator: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv

– Vernisajul expoziției artistei Bianca Predoi, intitulată Strata și găzduită la sediul ICR Tel Aviv în perioada 5 decembrie 2019 – 3 ianuarie 2020

– Recitalul Domnule şi frate Eminescu, susținut de Constantin Chiriac, construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, care porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Vor fi prezentate fragmente ale scrisorilor și scrierilor lui Ion Creangă (Amintiri din copilărie) și din versuri ale poeziilor lui Mihai Eminescu (Speranța, Glossă, Trecut-au anii, Revedere, Alei mică, alei dragă, Urât și sărăcie), dar și a unei poezii de Marin Sorescu (Noi, ce îngrozitori de mari) și a unei poezii de Anton Pann (Povestea vorbei).

– Dialogul dintre Constantin Chiriac, în calitate de director al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și teatrologul Octavian Saiu despre importanța FITS în diplomația culturală

– Prezentarea cărții Clipa ca imagine. Teatru şi fotografie de Octavian Saiu, apărută la Editura Nemira, în colecţia Yorick, în 2018, în prezența autorului.

Expoziția artistei Bianca Predoi, intitulată Strata, cuprinde o serie de 20 de picturi pe pânză, cu dimensiuni cuprinse între 80 x 160 cm și 120 x 320 cm, ce înfățișează atât peisaje urbane și portrete, cât și pictură abstractă și semi abstractă, inspirată din straturile geodezice ale Pământului. Bianca Predoi este o artistă româncă multi-disciplinară, stabilită la Bruxelles, ale cărei interese acoperă arhitectura, literatura și artele plastice. În această ultimă calitate, a expus, printre altele, în cadrul celei de-a IX-a Bienală de la Florența (2013), cu proiectul intitulat Ethics DNA of Art, la Trienala de Arte Vizuale de la Roma (Sapienza Gallery) din 2014, la Montreux Art Gallery în Elveția (2019), urmând ca în 2020 să expună în incinta Art Shopping Carrousel du Louvre, în Paris.

Constantin Chiriac
este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. Este, de asemenea, profesor universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University (2008) și al Universității de Vest Timișoara (2018), susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă. În calitate de actor, a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kushida Kazuyoshi și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).

Octavian Saiu
este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia, Hong Kong şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la mai multe universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor ”Beckett at the Festival”, din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. De asemenea, deține poziția de Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale.

Comunicat al ICR Tel Aviv

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.