Știri: Vernisajul expoziției ”Bijuterii străvechi și mesaje relevate” (22 noiembrie 2019, București)

69
bijuterii străvechi

rubrica museum leviathan.roMuzeului Municipiului București vă invită la deschiderea expoziției tematice Bijuterii străvechi și mesaje relevate, eveniment care va avea loc vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr 151).

Piesele prezentate în expoziție sunt diverse din punct de vedere al materialului, stilului, originii și datării și provin din Colecția de Arheologie a Muzeului Municipiului București. Mai mult de 200 de artefacte reprezentative, însoțite de imagini și reconstituiri grafice, vor ilustra secvențe din evoluția podoabelor și accesoriilor vestimentare ce împodobeau corpul uman.

Frumusețe, forță, statut, credință, toate împreună se regăsesc în dorința împlinită de a manipula privitorul prin fiecare detaliu vestimentar.

Fie că apropiem distanțe sau alungăm priviri care ne caută, ne folosim de mici decorații prețioase pe care le asociem dorinței de a trece praguri sau proiecției despre noi înșine, ca mesaj oferit celuilalt. Bijuteriile, cum le numim generic astăzi, pot reprezenta cea mai veche poveste spusă de umanitate într-un limbaj nonverbal. În deplină tăcere, dar cu vorbele lipite de buze.

Putem afirma astfel că bijuteriile și accesoriile vestimentare reprezintă o manifestare universală de înfrumusețare apărută încă din vremurile preistorice.

Realizate din cochilii, scoici, oase, piatră, lut, metal, sticlă și pietre semiprețioase, acestea atestă nevoia umană de împodobi corpul, părul, hainele. Dar mai ales de a împlini personalitatea. Este posibil ca de timpuriu să fi fost purtate ca talisman împotriva forțelor malefice, în scop decorativ sau ca simbol al statutului social. Frumusețea, calitatea și creativitatea acestor artefacte ilustrează măiestria artizanilor începând din neolitic și până în zilele noastre.

Traversând timpul și spațiul, această expoziție va explora relația complexă a omului cu podoabele și va transporta vizitatorul într-o lume a cărei artă fascinează și astăzi.

Expoziția va rămâne deschisă până în luna martie 2021.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.