Știri: Vernisajul expoziţiei de pictură ”Confluențe” (23 mai 2019, Tel Aviv)

184
expozitie bianca elena boros tel aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează joi, 23 mai 2019, ora 18.00, vernisajul expoziţiei de pictură ”Confluențe”, semnată de tânăra artistă româncă Bianca Elena Boroș, la sediul institutului (B-dul Shaul HaMelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat). Evenimentul, în limba română, va fi moderat de Cleopatra Lorinţiu, director adjunct ICR Tel Aviv, și va beneficia de participarea artistei și a dr. Lăcrămioara Stratulat, director general, Palatul Culturii Iași.

Expoziția are ca motto următorul citat: ”Iașul evreiesc a fost înainte vreme scaunul intelectualității evreiești, centru cultural de mare amploare. La Iași s-a născut umil și sărman falnicul teatru evreiesc de astăzi […] și a sfârșit prin a fi astăzi depășitor în toate țările al teatrului contemporan […] tot la Iași se pot găsi nenumărate dovezi de colaborare și prietenie reciprocă între ambele populațiuni.” (”Aspecte ieșene” în ”Ilustrațiunea evreiască”, 1 noiembrie 1930).

Noutatea expoziției constă în surprinderea printr-o tehnică de lucru originală a unor aspecte, în special de ordin arhitectural, din vechiul târg al Ieșilor cu scopul de a menține vie în conștiința celor plecați din Iași sau a urmașilor lor, legătura cu obârșia din mediul moldav și românesc și de a-i provoca pentru ca ei să revină în aceste locuri unde trebuie să se simtă – oricând – ca fii sau urmași ai fiilor urbei.

Expoziţia are ca bază imagistică fotografii de epocă transpuse artistic cu ajutorul tehnicilor şi tehnologiilor picturale neconvenţionale, specifice picturii contemporane (deseori alăturând elemente incompatibile, precum apa şi uleiul, acrilic, vopsea industrială, terebentină, vin, cafea), rezultat al unor studii care, de mai multă vreme, se află printre preocupările profesionale curente ale artistei. Expoziţia de pictură urmăreşte, pe de o parte, să valorifice rezultatele rezidenţei artistice la Cité Internationale des Arts din Paris, unde Bianca Elena Boroş s-a aflat în calitate de bursieră ”Constantin Brâncuşi” a Institutului Cultural Român, iar pe de altă parte să aducă în atenţia publicului internaţional lucrări recente care reflectă viziunea estetică a artistei privitoare la tematica propusă.

Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat, de luni până joi între orele 09.00 – 17.00, vineri între orele 09.00 – 14.00, precum și în timpul evenimentelor organizate la sediu în această perioadă.
 
Bianca Elena Boroş, absolventă şi, în prezent, doctorandă a Universităţii Naţionale de Arte ”George Enescu” din Iaşi, cu specializarea Arte Plastice – Pictură, a fost bursieră ”Constantin Brâncuşi” a Institutului Cultural Român, beneficiind de o rezidenţă artistică la Cité Internationale des Arts, Paris (noiembrie 2017 – ianuarie 2018). Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, Bianca Elena Boroş are la activ 9 expoziţii (şi proiecte) personale şi 40 de proiecte artistice în expoziţii colective, fiind distinsă cu câteva premii importante, dintre care amintim: Premiul pentru debut pictură ”Atelier 35”, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi (2013); Premiul I pentru pictură în cadrul expoziţiei ”Bellaria”, Iaşi (2017); Premiul pentru tineret în cadrul Festivalului Internaţional ”Arte, Reciclări, Terapii, Educaţii”, ediţia a VII-a, Iaşi (2017). A luat parte la diferite simpozioane naţionale şi internaţionale (cu subiecte legate de arta contemporană), precum şi participarea în cadrul diferitelor programe europene ca Programul European de Schimburi Interuniversitare ”Erasmus”, la Universitatea de Arte din Murcia, Spania (2014); Proiectul european BEE – Building Empowering Environment for Youth Employability-Approved Capacity Building, Bologna, Italia (iulie, octombrie-noiembrie 2016); Proiectul  REFRESH: Young art(ist)s refreshing heritage sites project, cofinanțat de către Comisia Europeană în cadrul Programului Europa Creativă, Universitatea Catolică San Antonio, Murcia, Spania.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.