Știri: Vernisajul expoziției ”Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei” (26 ianuarie 2018, Râmnicu Vâlcea)

519
centenarul-recuceririi-independentei-poloniei

logo rubrica historia leviathan.roAmbasada Poloniei – Secţia culturală, Institutul Polonez din Bucureşti și Biblioteca Judeţeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea vă invită să participați vineri, 26 ianuarie 2018, ora 13.00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii, la vernisajul expoziției ”Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”.

În 2018, Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi organizează o serie de evenimente în mai multe locuri din România. Primul dintre ele va fi o expoziție prezentată în Râmnicu Vâlcea. În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867–1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei.

Expoziția ”Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”, dedicată mareșalului, va vizita în 2018 mai multe orașe din România. Primul vernisaj va avea loc la Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. Expoziția poate fi văzută până pe 28 februarie 2018.

Imediat după vernisaj, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, celebrată în toată lumea pe data de 27 ianuarie, când se aniversează eliberarea fostului lagăr nazist german de exterminare Auschwitz-Birkenau, va avea loc proiecția filmului ”Grădina speranței” (”The Zookeeper’s Wife”, regia: Niki Caro, SUA, 2017). Această poveste neobișnuită vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.