Știri: Vernisajul expoziției „Lost Signal. Recuperări: Cazul Eugeniei Mureșan” (21 septembrie 2023, București)

23
LOST-SIGNAL-Eugenia-Muresan (1)

rubrica museum leviathan.roJoi, 21 septembrie 2023, orele 19.00–22.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din București, va avea loc vernisajul expoziției Lost Signal. Recuperări: Cazul Eugeniei Mureșan. Curator: Ilina Schileru. Partener expoziție: Fundația TRIADE. Program de vizitare: sâmbătă și duminică între 14.00–18.00. Expoziția, care va fi deschisă până la data de 15 octombrie 2023, conține și un catalog reeditat de Fundația Triade.

În cadrul aceluiași vernisaj va avea loc lansarea cărții The Field. IL Y A de Ioana Aron, publicat de Fundația Triade. Prezintă Mălina Ionescu (MNAC).

Expoziția Lost Signal. Recuperări: Cazul Eugeniei Mureșan anchetează o poveste ca multe altele care apar când și când la sat, un fir anume printre istoriile celor care fac artă fără să vrea sau fără să știe, uimind cu puterea unui talent nativ, neîmblânzit, neșlefuit, liber. Înzestrați cu har, creativitate și cu rost în mijlocul comunităților, autori anonimi migălesc desene, picturi, sculpturi sau instalații, de multe ori fără să le dea un nume din seria celor reunite sub titlul generos de Artă. Expoziția Lost Signal îndreaptă lumina spre unul din aceste cazuri: Eugenia Mureșan, o femeie din comuna Ceanu Mare de lângă Cluj, întâmplător (sau, poate că nu!), mama artistului Ioan Aurel Mureșan.

Eugenia Mureșan s-a născut în Iacobeni, un cătun din Ceanu Mare, comună aflată pe câteva dealuri în apropiere de Cluj-Napoca. Posibil ca la nunta ei cu Mihai să nu fi avut fotograf, așa că puținele imagini de arhivă sunt din ultima decadă a vieții. Nu a părăsit vreodată cu adevărat Ceanu Mare, deși a făcut câteva drumuri la Cluj, cu treburi. După moartea soțului ei, s-a apucat de pictură, încurajată de cei doi fii. Rămâne în amintirea celor dragi ca o prezență aparte, cu o sensibilitate artistică ieșită din comun. A lăsat în urmă în jur de 200 de desene realizate în pix, acuarelă, creion colorat și pastel de ulei. Fundația Triade, la inițiativa curatoarei Sorina Jecza, i-a publicat un album cu imagini ale lucrărilor ei, pe care a apucat să-l țină în mână. În mediul rural, astfel de talente nu sunt tocmai o raritate. Puține familii în România reușesc să conserve patrimoniul material care se manifestă insular în sate, în cazuri precum cel al Eugeniei Mureșan, Picu Pătruț, Savu Moga, Matei Țimforea, Gheorghe Poenaru. De acest demers s-au ocupat cei doi fii ai săi, Emil, și Ioan Aurel Mureșan, cu sprijinul Sorinei Jecza, președinta Fundației Triade, la sugestia căreia în septembrie 2023 Eugenia Mureșan va avea prima expoziție personală la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundația TRIADE din Timișoara.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.