Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia au organizat o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial. Prin proiecții video, filme documentare, expoziții și dezbateri, reprezentanțele ICR oferă publicului o perspectivă cuprinzătoare asupra operei lui Brâncuși și influenței sale remarcabile în lumea artei internaționale.
Pe lângă evenimentele din reprezentanțe, Institutul Cultural Român organizează la sediul său din București, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, expoziția Masa tăcerii, ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de ICR.
Institutul Cultural Român de la Beijing organizează expoziția de fotografie Simboluri eterne: Brâncuși în retrospectiva fotografică”, în perioada 19 februarie–19 martie 2024. Expoziția va fi deschisă între orele 9.00–16.00, la sediul ICR Beijing și va prezenta publicului principalele opere de artă ale marelui sculptor, ce se află expuse în cele mai importante muzee din lume: Măiastra, Domnișoara Pogany, Portret de tânără, Socrate, Cocoșul (1922), Pasăre în spațiu etc., MoMA New York, Muza Adormită (1910), Metropolitan Museum of Art, Domnișoara Pogany I (1913), Sărutul (1916), Pasărea în văzduh (1923), Philadelphia Museum of Art, Peștele (1) (1922), Tate Modern Collection, Negresa blondă I (1926), Toledo Museum of Art, Negresa albă II (1928), Art Institute of Chicago, opera din atelierul lui Constantin Brâncuși de la Centre Pompidou, Negresa blondă II (1933), Mumok Vienna, Coloana infinitului, Masa tăcerii, Poarta sărutului (1935), Târgu Jiu, Rugăciunea şi Cumințenia pământului de la Muzeul Național de Artă al României etc. Expoziția este realizată în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România (UAR). Totodată, pe perioada expoziției va fi prezentat filmul documentar realizat de dl. Sergiu Cioiu, intitulat „Omagiu lui Brâncuși, pe Calea Eroilor”.
Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu Fundația ArtEncounters, aniversează Ziua Națională „Constantin Brâncuși” organizând o masă rotundă la care iau parte istoricul de artă și curatorul Doina Lemny, președintele ArtEnconters Ovidiu Șandor, istoricul de artă și curatorul Matthew Gale și David Grob, colecționar de artă și deținătorul uneia dintre cele mai importante colecții de fotografii realizate de Brâncuși. Evenimentul va avea loc pe 21 februarie, ora 19.00 la sediul ICR Londra. Cu această ocazie, opera brâncușiană va fi analizată din perspectiva marilor expoziții personale antume și postume, organizate în toată lumea. Ȋn cadrul ȋntâlnirii, condusă de Doina Lemny, cei patru specialiști de talie mondială vor dialoga despre viața și opera acestui pionier al modernității, aducând în fața publicului o prețioasă experiență personală în promovarea și conservarea capodoperelor semnate de artist.
Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Portugalia, va organiza, cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, în data de 22 februarie 2024, ora 17.45, la sala Auditório a Muzeului de Artă Contemporană-Centru Cultural Belém (MAC-CCB) din Lisabona, prelegerea cu titlul O privire asupra lui Brâncuși, susținută de artistul portughez Rui Sanches. Acesta va vorbi, în cadrul evenimentului, despre viziunea sa ca artist atât despre opera și viața lui Brâncuși, cât și despre afinitățile marelui sculptor român cu alți artiști. Din perspectiva artistului portughez Rui Sanches, Constantin Brâncuși a fost unul dintre principalii adepți și critici ai sculpturii occidentale de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În opera sa găsim, într-un mod inovator, câteva dintre principalele caracteristici care ar transforma arta sculpturii într-una dintre cele mai avansate ale secolului XX. La aproape șaptezeci de ani de la moartea sa, opera acestui sculptor continuă să ne provoace.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează marţi, 27 februarie 2024, de la ora 17.00, în Sala de Conferinţe din Palatul Correr, Veneția, conferinţa Brâncuşi. Pasărea în văzduh: de la cânt la zbor, magia în plină creaţie, susţinută de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf, cercetător la Muzeul Naţional de artă modernă – Centre Pompidou din Paris și co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brâncuşi din 1998 în 2002. A fost curatoarea expoziţiei „Antoine Pevsner dans les collections du Musée national d’art moderne” (2001), „La dation Brancusi” (2003), „Henri Gaudier-Brzeska. Collection du musée national d’art moderne” (2009), „Matisse – Palady et La Blouse roumaine”, „Brâncuşi. La sublimation de la forme” (Bozar, Bruxelles 2019–2020), „Brâncuşi: Surse româneşti şi perspective universale/Romanian Sources and Universal Perspectives” (Timişoara, 2023) şi a coordonat cataloagele publicate cu ocazia organizării expoziţiilor.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza la sediu, în data de 29 februarie 2024, o seară dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi şi în memoria regizorului Pavel Constantinescu/Ben Iosef Pavel. Vor fi proiectate două filme de scurt metraj regizate de Pavel Constantinescu intitulate: Procesul Păsării – documentar despre procesul intentat de Constantin Brâncuși autorităților americane care au cerut taxe vamale pentru opera sa în bronz Pasărea Măiastră considerând că este un echipament industrial și Ovoidul – scurtmetraj, despre sculptura omonimă a lui Constantin Brâncuși, care explică câteva dintre caracteristicile acestei forme ce apare și în alte sculpturi ale maestrului și face parte din ciclul de filme documentare „Brâncuși”, realizate de studioul cinematografic „Alexandru Sahia”, în 1971.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Ambasada Republicii Franceze în Marele Ducat al Luxemburgului și Institutul Francez din Luxemburg, va organiza dezbaterea Brâncuși, Duchamp și Steichen – Trei prieteni uniți în lupta pentru arta modernă. Evenimentul va avea loc în data de 25 martie 2024, la Abbaye de Neumünster, ora 18.30, cu participarea a două personalități marcante din domeniu – Doina Lemny – doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă – Centre Pompidou din Paris și Paul Lesch – doctor în științele comunicării și specialist în colecțiile Steichen, în cadrul Ministerului Culturii din Luxemburg. Cei doi oratori vor aborda prietenia îndelungată dintre cei trei mari artiști, ale căror lucrări revoluționare au marcat arta secolului XX.