Știri: Ziua Holocaustului în România (9 octombrie 2017, Suceava)

464
ziua holocaustului

Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera” organizează luni, 9 octombrie 2017, ora 13.00, la, Sala de Artă  ”Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei ”I. G. Sbiera”, o conferință cu tema: Despre Holocaust – Mărturii despre această tragedie conținute în operele unor iluștri artiști originari din Suceava, Norman Manea și Arnold Daghani. Există antisemitism și negaționism la Suceava ? Cauze și efecte ale fenomenelor aferente,  susținută de scriitoarea Angela Furtună cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Holocaustului din Transnistria de sub regimul Antonescu.

În cadrul evenimentului, va fi vernisată și o expoziție de carte și documente, vor putea fi vizualizate proiecții video, urmate de discuții și dezbateri pe tema Holocaustului. Acest program a fost creat în urmă cu mai bine de 12 ani de scriitoarea Angela Furtună, în cadrul unui proiect (inițial personal, dar care apoi a fost instituționalizat), de cinstire a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare din secolul trecut (nazi-bolșevice, fascist-comuniste), de înțelegere a istoriei și de educație/pedagogie a memoriei. Scopul proiectului este dezvoltarea armoniei și a civilizației comunicării, prin informare corectă, educație, artă și cultură.

Data de 9 octombrie a fost aleasă și stabilită prin Hotărâre de Guvern, plecând de la semnificația că în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Între 200 000 și 400 000 de mii  de evrei se estimează a fi numărul victimelor, conform Raportului Final recunoscut de statul român. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.