Știri: Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului (28 ianuarie 2020, Stockholm)

35
Sursa foto: ICR Stockholm
Sursa foto: ICR Stockholm

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, comemorată pe 27 ianuarie, este marcată de Institutul Cultural Român de la Stockholm marți, 28 ianuarie 2020, ora 18.00, prin prezentarea traducerii în limba suedeză a volumului Jurnalul de Mihail Sebastian (Editura h:strom, 2019). Prezentarea va fi urmată de o discuţie în limba suedeză la care participă criticul de teatru și jurnalistul Leif Zern și scriitorul Henrik Nilsson, care a scris și prefața volumului, moderată de editorul Svante Weyler. Aceștia vor discuta despre receptarea cărții lui Mihail Sebastian în spațiul suedez și importanța memorării trecutului și a Holocaustului în istoria umanității. Evenimentul va avea loc la sediul institutului și este organizat împreună cu Ambasada României în Regatul Suediei.

Fenomenul receptării lui Sebastian a fost unul dintre cele mai spectaculoase, atât în timpul vieții scriitorului, cât și în posteritate. Capodoperă a literaturii-document interbelice şi una dintre cele mai tulburătoare panorame a vieţii politice şi artistice din România primei jumătăţi a secolului XX, Jurnalul lui Mihail Sebastian şi-a câştigat cu prisosinţă locul printre cărţile cele mai apreciate ale literaturii române. Jurnalul lui Mihail Sebastian este o ”capodoperă a literaturii memorialistice” care nu a lăsat — şi nu va lăsa — indiferent pe absolut niciun cititor. O carte de căpătâi pentru momente de cumpănă, o operă care se citeşte şi, mai cu seamă, se reciteşte.

”O carte sclipitoare şi obsedantă.” (BBC History)

”Cutremurător, iscoditor şi tăios, Jurnalul lui Sebastian este mai mult decât o scriere esenţială pe tema războiului şi a Holocaustului: e un câştig pentru patrimoniul întregii omeniri.” (Literary Review).

Evenimentul va fi completat de o lectură a unor fragmente din Jurnal, în interpretarea apreciatului actor suedez Hannes Meidal.

Henrik Nilsson (n. 1971) este poet, critic literar și jurnalist suedez. După câțiva ani la Lisabona, trăiește în prezent în Malmö, orașul său natal. Volumul Nopțile, Verónica reprezintă debutul său în proză.

Leif Zern (n. 1939) este unul dintre cei mai de seamă critici de teatru și literari suedezi, care activează în prezent la unul dintre cele mai mari cotidiane suedeze, ”Dagens Nyheter”. Cea mai recentă carte a sa este o istorie a teatrului din orașul Stockholm (scrisă împreună cu Karin Helander).

Svante Weyler (n. 1953) este scriitor, ziarist si editor suedez. În prezent el este Președintele Comitetului Suedez împotriva Antisemitismului (SKMA). A fost timp de mulți ani corespondentul Radiodifuziunii Suedeze pentru Europa de Est, șef al prestigioasei edituri suedeze Norstedt, actualmente șef al editurii care îi poartă numele.

Hannes Meidal (n. 1979) este unul dintre cei mai talentaţi actori suedezi din tânăra generaţie. Face parte din trupa Teatrului Dramatic Regal, având studii la Academia de Teatru din Stockholm. Hannes este, de asemenea, activ ca dramaturg.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Stockholm

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.