Știri: Ziua Limbii Române” la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul (5 septembrie 2019)

69
Nicolae Urs
Nicolae Urs

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul orgnizează o seară specială de teatru joi, 5 septembrie 2019, de la ora 19.30, de ”Ziua Limbii Române”, un eveniment dedicat membrilor comunității de români și copiilor proveniți din familiile mixte din Istanbul. Textele lui Caragiale, pătrund astfel, în Conacul Musurus Pașa, singura proprietate de patrimoniu a României în Turcia, actualul sediu ICR Istanbul, din Piața Taksim. ”Caragiale altfel” va purta semnătura interpretării impecabile a actorului Niculae Urs, o piesă – monolog dramatic de mare forță, plină de ingeniozitate și de umor. Este un spectacol puţin diferit de tot ceea ce a fost montat până în prezent despre marele autor român, cu întâmplări din viaţa sa, Caragiale tată, ziarist, prieten al lui Eminescu, Creangă sau Delavrancea.

”Întâmplări din viaţa lui I.L. Caragiale” aduce în faţa publicului texte mai puţin cunoscute, scenariul fiind adaptat din corespondenţa lui Caragiale şi din întâmplări trăite de marele scriitor român. Sunt povestite în stil dramatic, nu narativ, de însuşi Caragiale, întâmplări vesele sau triste şi episoade din legăturile de prietenie cu Mihai Eminescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Paul Zarifopol, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Tudor Arghezi. Scenariul este semnat de Niculae Urs și de Olimpia Urs.

Seara specială dedicată teatrului este, de fapt, un eveniment care face parte din strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a Zilei Limbii Române în rețeaua institutelor culturale din străinătate şi se adresează, în principal, publicului românesc din Turcia.

Arhiva rubricii Pur și simplu Caragiale

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.