Știri: Ziua Limbii Române la TVR (31 august 2020)

99
ziua limbii romane tvr

Din 2013, în ziua de 31 august, românii din ţară şi din întreaga lume se bucură de o mare sărbătoare: Ziua Limbii Române. Cinstirea şi cunoaşterea limbii române, indiferent de ţara în care trăim, este primul pas spre păstrarea culturii şi identităţii naţionale, este recunoaşterea cu mândrie a rădăcinilor noastre străvechi, ca neam şi popor. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că „este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”.

Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie.

„Mult e dulce și frumoasă / Limba ce-o vorbim…” ne reaminteşte, la fel ca în fiecare an, Televiziunea Română invitându-ne să urmărim la TVRi şi TVR MOLDOVA programe speciale menite să-i unească pe toţi cei care poartă cu drag, în minte şi în inimă, limba română.

Astfel, la TVRi şi TVR Moldova este programat documentarul Duminica Limbii Romane – al cărui autor şi realizator este jurnalistul Vasile Munteanu. Documentarul programat (în 30 august de la ora 14.30 la TVRi şi în 31 august de la ora 19.00 la TVR Moldova, redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 – anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSSM votează revenirea la grafia latină şi declară limba română – limbă oficială în RSSM.

Tot despre însemnătatea Zilei în care serbăm Limba Română putem urmări luni, 31 august, de la ora 17.00 la TVR Moldova şi de la ora 17.30 la TVR Internaţional o ediţie specială a emisiunii Obiectiv comun prezentată de Dana Ciobanu, producător Elena Guţu, realizată în studioul TVR de la Chişinău. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică și cunoașterea limbii române în contextul multinațional sunt doar câteva subiecte discutate în prima emisiune din noul sezon. Invitații ediției speciale sunt: președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Șarov, și secretarul de stat Ovidiu Burdușa de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care vor vorbi despre studiul limbii române după trei decenii de la redobândirea drepturilor lingvistice în Basarabia. Alte subiecte abordate se referă la promovarea elementelor de cultură şi civilizaţie românească în contextul anului 2020, constituirea comunităţii etnolingvistice româneşti în diasporă şi conservarea patrimoniului lingvistic românesc.

Luni, 31 august, de la ora 10.00, realizatorul Leontina Vatamanu ne dezvăluie la TVR MOLDOVA adevăruri dureroase despre „SÂRMA(na) de pe Prut” într-un documentar realizat în 2011 despre sârma ghimpată instalată într-o noapte pentru a despărţi românii de pe cele două maluri ale Prutului, care a avut acelaşi rol ca zidul Berlinului.

Ziua Limbii Române se încheie cu un spectacol de excepţie: concertul Eugen Doga: Chişinău–Bucureşti, Două inimi româneşti – programat în 31 august de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi de la ora 22.10 la TVR Moldova. Este, aşa cum mărturiseşte Eugen Doga, „un spectacol al mărturisirilor de dragoste, un spectacol din inima Basarabiei pentru românii de pretutindeni”. Concertul cu muzica lui Eugen Doga este susţinut de Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru şi baritonul Sergiu Pungă. În spectacol va fi prezent şi Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca” – multiplu campion mondial, care celebrează 29 de ani de independență ai Republicii Moldova. Gazda evenimentului este vadata TVR Internaţional: Carmen Târnoveanu

Detalii despre programele speciale TVRi şi TVR Moldova care marchează Ziua Limbii Române găsiţi aici:
TVR INTERNAŢIONAL: http://tvri.tvr.ro/ziua-limbii-romane-la-tvr-interna-ional_28714.htm
TVR MOLDOVA: http://tvrmoldova.md/recomandari/limba-noastra-cea-romana-sarbatorita-prin-programe-speciale-la-tvr-moldova/

Comunicat al TVR

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.