Știri: Ziua Limbii Române la Muzeul Naţional al Literaturii Române din București (31 august 2020)

94
mnlr ziua limbii romane

rubrica museum leviathan.roMuzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează luni, 31 august 2020, o serie de evenimente online care marchează Ziua Limbii Române, reunite sub titlul Limba română, o problemă de siguranță națională.

În data de 31 august, Ziua Limbii Române este marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Vă invităm să urmăriți programul evenimentelor difuzate în online, pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR, dar și pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR:

Ora 11.00 – Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, vernisează împreună cu directorul general al MNLR, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, expoziția cu titlul Școala Ardeleană, la sediul din Calea Griviței 64-66, în Sala „Petru Creția”.

Expoziția reunește 17 panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săi, Deviza Școlii Ardelene și Petiția valahilor din Transilvania, Scrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate in evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori, precum și manuscrise, cărți din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române. Este deci un bun prilej pentru a-l comemora pe cel mai important scriitor al mișcării, Ion Budai-Deleanu, de la a cărui dispariție se împlinesc 200 de ani, cunoscut pentru epopeea sa Țiganiada, poemă eroi-comică, dar uitat, din nefericire, pentru scrierile sale lingvistice, istorice sau juridice. Expoziția va putea fi vizitată până în 11 septembrie 2020, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00–18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind 2 (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau 4 (dacă fac parte din aceeași familie).

Ora 13.00 – Intervenția acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre importanța Zilei Limbii Române

Ora 13.30 – Intervenția Preasfinției Sale Mihai Frăţilă, Episcopul Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti, despre importanța Școlii Ardelene

Ora 14.00 –  Intervenția acad. Răzvan Theodorescu despre Școala Ardeleană

Ora 14.30 –  Intervenția acad. Eugen Simion despre importanța Școlii Ardelene

Ora 15.00 – Intervenția prof. univ. dr. Gheorghe Chivu despre Ziua Limbii Române. Modelul Școlii Ardelene.

Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00–19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a.

Evenimentul se va desfășura fără public și va fi difuzat în direct de Radio România Cultural.

Douăzeci și două de nume importante din generații și geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte cinci minute. Sunt invitate unsprezece poete: Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia, și unsprezece poeți: Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu și Robert Șerban. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit.

Amfitrionii evenimentului sunt scriitorul Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu, directorul general al MNLR.

Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru

Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Coproducător: Radio România Cultural. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

„Condițiile speciale de prevenire a COVID 19 ne pun în situația de a oferi publicului interesat de Maratonul de Poezie și Jazz doar transmisiunea în direct pe Radio România Cultural, luni, 31 august 2020, între orele 16.00–19.00, și transmisiunea online a evenimentului. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a declarat Dan Mircea Cipariu.

Comunicat al Muzeului național al Literaturii Române din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.