Știri: Ziua Satului Românesc (25 septembrie 2022, București)

30
Afis_Ziua-Satului-Romanesc (1)

rubrica museum leviathan.roMuzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 25 septembrie 2022, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc.

„Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români în marele cor al națiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbește despre istoria profundă a țării. El nu vorbește prin evenimente glorioase, nu reține date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbește însă prin viața de zi cu zi a locuitorului, condiționat încă de fertilitatea pământului, de ploi și soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern”, declară  conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitați să cunoască o parte a moștenirii noastre reprezentată în expoziția intitulată Lada de Zestre, o incursiune prin anotimpurile vieții. Lada de zestre, ca leit-motiv, prezintă creația țărăncii românce din toate colțurile țării, pornind de la cele mai fine țesături, la covoare, de la cele mai spectaculoase cromatici la cele mai simple. Cele peste 60 de obiecte expuse fac parte din colecțiile muzeului.

De asemenea, vizitatorii vor putea participa la o serie de ateliere și vor putea achiziționa o serie de produse de artizanat în cadrul târgului deschis cu această ocazie.

Ziua Satului Românesc a fost instituită prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”, se menţionează în lege.

Duminică, 25 septembrie 2022

Program:

Ora 12.00: Să învățăm din tainele meșteșugurilor populare …

Jucării din lemn – Cornel Zaharescu, Gospodăria Dumitra

Măști populare – Doina Khalvati, Gospodăria Ieud

Podoabe populare – Ana Maria Rai, Gospodăria Ieud

Participare în limita a 10 locuri/atelier – 20 lei/atelier

Înscrieri la adresa de email programe.culturale@muzeul-satului.ro

Ora 14.00: Vernisajul expoziției Lada de zestre, Sala „Gheorghe Focșa”

Valorificarea patrimoniului din colecțiile Muzeului Satului

Curator:  Cristina Liberis, muzeograf

Între orele 9.00–19.00: Târguieşte ii, podoabe, țesături, oale, linguri, icoane, măşti, flori și produse din gastronomia tradițională!

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.