Știri: Ziua universală a iei (24 iunie 2020)

152
ZIUA UNIVERSALA A IEI FOTO

logo icrMiercuri, 24 iunie 2020, începând cu ora 17.00, pe pagina oficială de Facebook și pe contul oficial de Instagram ale Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția are loc, cu ocazia „Zilei universale a iei”, premiera unor videoclipuri care oferă publicul italian și român posibilitatea de a „pătrunde” în atelierul unei țesătoare din inima României.

Elena Pascu, țesătoare de ii din satul Mălâncrav (județul Sibiu), prezintă tuturor celor interesați iile pe care le are în lucru. Astfel, doamna Pascu va evidenția croiala și elementele decorative ale cămășilor tradiționale femeiești din zona Sibiului, a Târnavelor și din zona Brașovului. În plus, Elena Pascu va prezenta și propriul costum popular și alte accesorii specifice portului tradițional românesc din centrul țării.

Scurtmetrajul, realizat în limba română, cu subtitrare în limba italiană, aduce în atenția privitorilor limbajul de specialitate utilizat de țesătorii cu experiență și, mai ales, aspectele practice ale procesului de pregătire a pânzei care urmează să devină ie.

Inițiativa, promovată de IRCCU Veneția, se înscrie în contextul manifestărilor menite să celebreze „Ziua universală a iei”, lansate de Institutul Cultural Român începând din anul 2013.

Comunicat al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.