”Sufletul omului. Între geniul binelui și al răului” de Erich Fromm

985
erich fromm sufletul omului

logo carte rubrica leviathan.roÎn colecția ”Psihologia pentru toți” a Editurii Trei din București a apărut volumul ”Sufletul omului. Între geniul binelui și al răului” de Erich Fromm. Traducere din limba engleză de Laura Netea.

În volumul de față Fromm dezvoltă ideile sale despre iubirea de viață și iubirea de moarte, face diferența între diferite feluri de agresivitate aflate direct sau indirect în serviciul vieții și formele maligne ale distructivității, descriind două tipuri de personalitate: biofilul și necrofilul. Pe baza experienței sale clinice și a cercetării proceselor sociale, el arată că iubirea de viață, independența și depășirea narcisismului formează un ”sindrom de creștere”, opus ”sindromului de descompunere”, format de iubirea de moarte, simbioza incestuoasă și narcisismul malign. Omul are libertatea de a alege între bine și rău, dar alegerile au și consecințe – cu cât face mai multe alegeri în detrimentul vieții, cu atât mai greu îi este să evite împietrirea sufletului. Salvarea nu poate veni decât alegând să iubească viața – să fie mișcat de durerea altei ființe umane, de privirea prietenoasă a altei persoane, de cântecul unei păsări, de verdele ierbii.

Erich Fromm (1900–1980), sociolog și psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. Din cărțile sale traduse la Editura Trei, amintim: ”Arta de a iubi”, ”Budismul Zen și psihanaliza”, ”Arta de a fi”, ”Anatomia distructivității umane”, ”Omul pentru sine”.

Arhiva rubricii Carte

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.