Teatrul Național din București anunță cu tristețe despărțirea de actorul George Paul Avram

147
george paul avram

Născut la data de 31 martie 1940 în Bucureşti, George Paul Avram (m. 16 iulie 2020) a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), în 1963, la clasa maestrului Ion Şahighian cu rolul Oedip Rege de Sofocle. După un scurt debut la Teatrul de Stat din Sibiu, în 1964, cu rolul Andrei din Passacaglia, în acelaşi an intră în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti. Vreme de două decenii a jucat pe scenele acestui teatru roluri din dramaturgia românească și universală în peste 30 de spectacole, până în 1987, anul plecării sale în Germania, şi apoi după ce a revenit în ţară (din 2005).

Nume cunoscute ale regiei româneşti ca Mihai Berechet, Marietta Sadova, Horea Popescu, Ion Cojar, Sanda Manu i-au încredinţat roluri în spectacolele montate la Naţional: O’Kelly în Maria Stuart de Friedrich Schiller – primul rol la TNB, în 1964, urmând Valter în Idolul și Ion Anapoda de G.-M. Zamfirescu, Căpitan Stamatescu în Titanic Vals de Tudor Mușatescu, Lukas în Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hašek, Balou în Danton de Camil Petrescu și multe altele. Ultimul rol pe care l-a jucat la Naţionalul bucureştean a fost în spectacolul Eduard al III-lea de William Shakespeare, regizat de Alexandru Tocilescu în 2008.

Pe micile ecrane s-a remarcat cu rolul Haralamb din serialul Toate pânzele sus de Radu Tudoran în regia lui Mircea Mureșan, fiind distribuit şi în câteva filme artistice ale unora dintre cei mai cunoscuţi regizori români. Pe marele ecran a putut fi văzut în Actorul și sălbaticii și Mitică Popescu în regia lui Manole Marcus, Secvenţe, regia Alexandru Tatos,  Restul e tăcere, regia Nae Caranfil etc.

Întregul colectiv al Teatrului Național îl regretă și este alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunicat al Teatrului Național din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.