Testament – 400 de ani de poezie românească/400 Years of Romanian Poetry

188
testament antologie daniel ionita

logo carte rubrica leviathan.roTestament – 400 de ani de poezie românească/400 Years of Romanian Poetry  (București, Editura Minerva, 2019) este o antologie de poezie românească de la 1650 până în zilele noastre, un document absolut impresionant al valorii artistice de care a dat dovadă neamul nostru românesc și, nu în ultimul rând, o ediție critică prin prisma informațiilor oferite de notele critico-biografice ale poeților cuprinși în volum. Însă dincolo de vasta colecție de 400 de ani de poezie românească, realizatorul acestei antologii, Daniel Ioniță, împreună cu asistenții săi – prof. dr. Daniel Reynaud, Adriana Paul și Eva Foster –, a reușit, prin traducerea poeziilor, dar și a notelor critico-biografice, să ofere cititorului de limbă engleză posibilitatea accesului la poezia românească și la valoroșii ei poeți.

La Târgul de Carte ”Gaudeamus” 2019 din București volumul Testament – 400 de ani de poezie românească a luat Premiul pentru traducere din limba română într-o limbă străină ”Antoaneta Ralian”. Daniel Ioniță a primit acest premiu și în numele echipei sale de autori/traducători. Daniel Reynaud, Adriana Paul și Eva Foster.

Daniel Ioniță, născut la București în 1960 a emigrat la antipozi în 1980, unde predă Organisational Improvement la Universitatea Tehnologică din Sydney, Australia. A publicat printre altele volumele Testament – 400 de ani de poezie românească, o colecție comprehensivă a poeziei românești de la origini și până astăzi, Basarabia sufletului meu – o reprezentare, tot bilingvă, a unor poeți din Republica Moldova, precum și trei volume proprii de poezie – Agățat între stele, ContraDicție și Insula cuvintelor de acasă. Lucrările lui au fost incluse într-un număr de antologii din Australia și România. Este actualul președinte al Academiei Australiano-Române pentru Cultură.

Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.