În perioada 13–14 aprilie 2018, la Bistrița s-a desfășurat cea de a treizeci și patra ediție a Festivalului-concurs de satiră și umor ”Mărul de aur”, organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița (director: Alexandru Cățcăuan), cu susținerea Primăriei Bistrița și a Consiliului Județean, având ca parteneri Centrul de Artă Tradițională ”Casa cu Lei” Bistrița și Stațiunea de Cercetare-dezvoltare pentru Pomicultură.
Festivalul a inclus secțiunile de interpretare (scenete umoristice) și de creație (epigramă, proză umoristică, volume publicate, antologii și caricatură). Pe parcursul celor două zile de festival, participanții s-au bucurat de o expoziție de caricatură (brăileanul Costel Pătrășcan și bulgarii Ivailo Tsvetkov și Valentin Georgiev), de reprezentațiile teatrale ale concurenților la secțiunea de interpretare a umorului, de gala laureaților, unde creatorii de umor au susținut recitaluri de epigramă, precum și de un moment umoristic susținut de actorii Vasile Muraru și Valentina Fătu.
Ziua de sâmbătă a început cu vizita la stațiunea pomicolă, unde s-a discutat cu seriozitate despre umor.
Premierea s-a făcut vineri, 13 aprilie iar câștigătorii premiilor au fost următorii:
La secțiunea Epigramă: Gheorghe Bâlici, Petru Ioan Gârda, Florin Rotaru;
La secțiunea Proză umoristică: Petre Ion Florin Vasilescu, Mirela Grigore, Vasile Larco;
La secțiunea Volume publicate: Radu Marini – ”Nuntă cu dar și soacră”, Nicușor Constantinescu – ”Popas în amurg”, Ananie Gagniuc și Florentina Loredana Dalian – ”De râsul CUCilor”.
La secțiunea antologii: ”Noi iubim Mizilul” de Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea, ”Fete cu lipici” de Any Drăgoianu, ”Istoria epigramei” de Nichi Ursei.
Într-o țară în care se râde din ce în ce mai puțin și tot mai mult se râde amar, în care umoriștii sunt concurați la greu de umorul involuntar, adeseori negru, al personajelor-caricaturi care populează spațiul politic românesc, astfel de evenimente culturale de înaltă ținută sunt oricând binevenite și benefice. ”Cu umorul nu-i de glumit!”, cum afirmă binecunoscuta sintagmă. A scrie umor de calitate e cea mai înaltă provocare pentru un scriitor. O afirm în calitatea mea de autor care a încercat mai multe genuri/specii literare și spun cu mâna pe inimă că starea de grație umoristică e cel mai greu de atins. Asta în cazul în care ne referim la umorul de calitate, iar nu la creațiile îndoielnice prezentate pe post de umor de diverse televiziuni sau chiar instituții teatrale.
Din păcate, această tendință este tot mai generalizată, fapt care s-a observat de departe și în creațiile prezentate de grupele artistice sau interpreții individuali la secțiunea Interpretare. Am asistat atât la preselecție, cât și la gala laureaților și astfel am fost în asentimentul umoristului Cornel Udrea, președintele juriului la această secțiune, când a afirmat că alegerea textelor a fost una nefericită. Un paradox, în fond, când o parte din cei mai buni creatori de umor se aflau chiar acolo, sub nasurile lor. Să sperăm că au înțeles și că nu-și vor irosi în continuare talentul (incontestabil) la interpretare. Căci, orice s-ar spune, cât ar fi actorul de strălucit, dacă lucrează pe un text prost, nu prea are ce scoate din el și își mai și strică ”firma”.
Încheiem această succintă prezentare a unei manifestări artistice care ar fi meritat mai multă atenție în mass-media, atât cea locală, cât și centrală, cu bucuria de a fi participat la ea, cu încântarea că preocuparea pentru literatura umoristică există și se manifestă în cele câteva festivaluri serioase care se desfășoară an de an și cu speranța că umorul și râsul sănătos (care sunt cumva specifice poporului român) nu vor pieri cât e lumea.
Slobozia, 19 aprilie 2018
Vezi și: arhiva rubricii Gânduri dulci-amărui de Florentina Loredana Dalian