UNITER lansează Biblioteca virtuală „Cea mai bună piesă românească”

84
piesa anului

E vremea unor resetări. O criză este adesea o oportunitate. Nu doar un risc. Să fim optimiști și să găsim oportunități! De aceea, ca majoritatea instituțiilor culturale, și nu numai, UNITER își restructurează proiectele și vine în întâmpinarea iubitorilor de teatru cu o ofertă culturală adaptată la situația de criză socială pe care o traversăm zilele acestea. Iureșul zilelor când totul părea posibil, când făceam multe lucruri fără să fim constrânși de nimic s-a dizolvat. Acum trăim în prezent, avem parcă mai mult timp pentru noi și ai noștri, ne testăm limitele și răbdarea, ne (re)descoperim pasiuni. Cu alte cuvinte, TRĂIM.

Pentru că știm sigur că nu ați avut ocazia să citiți piesele câștigătoare si nominalizate ale Concursului de dramaturgie Cea mai bună piesă românească a anului, UNITER lansează biblioteca virtuală Cea mai bună piesă românească.

Pe site-ul www.uniter.ro și pe pagina oficială de facebook a UNITER vom posta în format digital textele acestor piese din ultimele zece ediții ale concursului.

Pe lângă faptul că oferă o sursă de lectură săptămânală, biblioteca virtuală poate fi o bază de date extrem de utilă pentru artiștii care doresc să abordeze în proiectele lor viitoare texte ale dramaturgiei românești contemporane.

Și pentru că în aceste vremuri putem exersa cuvântul ÎMPREUNĂ doar în spațiul virtual, lansăm o provocare pentru artiștii din lumea teatrului! Invităm pe doritori să se „întâlnească” în mediul online și să creeze un spectacol-lectură pornind de la una din piesele postate.

Vă dorim sănătate, răbdare și timp de citit și ascultat!

Piesele vor fi disponibile pentru lectură, câte un titlu pe zi, după cum urmează: anul 2018 (în perioada 27 aprilie–3 mai); anul 2017 (4–10 mai); anul 2016 (11–17 mai); anul 2015 (18–24 mai); anul 2014 (25–31 mai); anul 2013 (1–7 iunie); anul 2012 (8–14 iunie); anul 2011 (15–21 iunie); anul 2010 (22–28 iunie); anul 2009 (29 iunie–5 iulie).

*

Ediția 2020 a concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului” este în plină desfășurare. Juriul își continuă activitatea de lecturare a pieselor înscrise în concurs, iar la începutul lunii mai vom afla câștigătorul.

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2018

Nominalizate: Viețile sfinților de Radu Macrinici, Întoarcerea de Laurențiu Blaga, Când se topesc ghețarii de Marilena Dumitrescu, Nu suntem melci sau suntem? de Marilena Dumitrescu. Câștigătoare: Matilda și groparii de Stela Giurgeanu, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Cea mai bună piesă românească a anului 2018. Anul apariției: 2019.

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2017

Nominalizate: O mie nouă sute optsprezece reîncărcat de Radu Macrinici, Faraonul și luminițele de la capătul tunelului de Gheorghe Truță, Captivi de Caliopia Hodorogea, Delegatul de Petru Barbu. Câștigătoare: 50 de secunde de Daniel Oltean, Colecția: Piese noi. Dramaturgi român. Anul apariției: 2018. 

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2016

Nominalizate: Ultima dorinţă de Cristina Cozma, Legea locatarului universal de Denis Dinulescu, Ziua în care m-am hotărât să uit totul de Raul Popescu, Eu nu sunt Hamlet de Andrei Vornicu. Câștigătoare: Masa puterilor noastre de Petre Barbu, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Anul apariției: 2017. 

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2015

Nominalizate: Colecționarul de timp de Stela Giurgeanu, Singurătatea pietrelor de Flavius Lucăcel. Câștigătoare: Nadia de Diana Florina Avrămuț, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Anul apariției: 2016. 

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2014

Nominalizate: Dragoste în vremea lui Koch de Olga Delia Mateescu, Blana leopardului de Mihai Octavian Ioana, Ringhispil (Carusel) de Kincses Elemér. Câștigătoare: Timpul nebunilor de Stela Giurgeanu, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Anul apariției: 2015.

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2013

Nominalizată: Pasărea de foc de Eva Crişan. Câștigătoare: În trafic de Alina Nelega, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Anul apariției: 2014.

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2012

Nominalizate: Răpitor de Radu Macrinici, Zăpadă de Adriana Gurău. Câștigătoare: Nostalgicii călători de Liviu Lucaci, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Anul apariției: 2013.

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2011

Nominalizate: Iarna cărţilor noastre de Ana Boariu, O, lume nouă! de Liviu Lucaci, Soţii, prietene, amante de Cornel Mihai Ungureanu, Aleea soarelui de Gabriel Pintilei, Mr.Nobody de Eva Crişan. Câștigătoare: Ultimul pact de Oana-Maria Cajal, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români, Anul apariției: 2012. 

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2010

Nominalizate: Trei persoane îmbrăcate în galben şi cu pălării negre de Ioana Gavrilovici, Fraţi de cruce de Liviu Lucaci, Moartea ca experienţă de viaţă de Marilena Dumitrescu, Aici, acolo de Mihai Ignat, Regii meduzelor de Cornel George Popa. Câștigătoare: Labirint (Love Stories) de Radu F. Alexandru, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români, Anul apariției: 2011. 

CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2009

Nominalizate: Reluare de Ruxandra A. Badea, Herghelia albastră de Valeriu Butulescu. Câștigătoare: Jack lunetistul de Radu Macrinici, Colecția: Piese noi. Dramaturgi români. Anul apariției: 2010. 

Comunicat al UNITER

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.