Vasco da Gama la țărmul Indiei – 20 mai 1498

222
Vasco da Gama, portret de autor necunoscut, Muzeul de Artă Veche, Lisabona
Vasco da Gama, portret de autor necunoscut, Muzeul de Artă Veche, Lisabona

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 525 de ani, la data de 20 mai 1498, expediţia lui Vasco da Gama, navigator şi explorator portughez, a atins ţărmul Indiei. La 8 iulie 1497 Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa, de la Belém/Lisabona, până în India, înconjurând Africa, pe la Capul Bunei Speranţe şi deschizând, astfel, linia de navigaţie din Europa spre Asia.

Atunci când Da Gama dădea semnalul începerii istoricei sale călătorii, la 8 iulie 1497, nimeni nu se aşteptase ca el să fie numit lider al expediţiei în detrimentul mult mai experimentatului navigator Bartolomeo Diaz.

În fond, chiar Diaz fusese cel care îi alesese corăbiile mai tânărului său omolog şi chiar îl însoţise pentru o scurtă perioadă de timp în expediţia sa. Totuşi, dintr-un capriciu al regelui portughez Manuel I, ilustrul necunoscut pe atunci, Vasco da Gama, pornea în călătoria care avea să schimbe destinele lumii şi care, la finalul ei, urma să îi asigure nemurirea.

Spirit mult mai pragmatic decât Diaz, acesta şi-a condus cu o mână de fier cei 200 de membri ai echipajului cale de peste 10.000 de kilometri, un record absolut la acea vreme şi, după ce a străbătut Oceanul Indian în numai 23 de zile, atingea la 20 mai 1498 portul indian Calicut. Ruta maritimă către Indii fusese descoperită. De acum, lumea intra într-o nouă eră.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.