„Viaţă, viaţă!…” de Pușa Roth

204
„Moartea lui Wat Tyler”, cca 1385–1400
„Moartea lui Wat Tyler”, cca. 1385–1400

istorii și istorioare rubrica de pusa roth logo leviathan.roDacă e să ne raportăm la relaţia omului, cetăţeanului cu statul, omul, cetăţeanul, are atâtea obligaţii faţă de stat, obligaţii sub formă de taxe, unele, să zicem, necesare, altele făcute să mai scoatem un ban din buzunar. Ideea de a pune fel de fel de taxe, unele chiar biruri, nu s-a inventat azi, ci a fost pusă în practică de când există statul. Acum, dacă stăm strâmb şi socotim drept, conducătorii statelor, fie că s-au numit faraoni, regi, împăraţi, domnitori, ţari, preşedinţi etc., au promulgat legi, unele bune, altele strâmbe, în defavoarea cetăţeanului. Ele au rămas în istoria lumii, dar unele chiar merită amintite pentru ineditul lor, altele pentru năstruşnicia lor.

În Anglia secolului al XIV-lea s-au perceput mai multe taxe pe cap de locuitor, care erau extrem de mari. Una dintre taxe a devenit la un moment dat de trei ori mai mare decât cea iniţială. Capitaţia sau taxa pe cap de locuitor prevedea ca cetăţeanul, în loc să fie impozitat în funcţie de câştigurile lui, să-i plătească guvernului o sumă de bani numai pentru faptul că este în viaţă.

Astfel, pentru prima dată în istorie, în anul 1381, au izbucnit protestele ţăranilor, Răscoala țărănească a lui Wat Tyler sau pur și simplu Răscoala țăranilor. Răscoala fost declanșată din cauza impozitului pe cap de locuitor majorat în 1377, 1379 și, respectiv în 1381, care i-a supărat pe muncitori și pe meșteșugari, deja nemulțumiți de limitele salariale fixate prin Statutul muncitorilor (1351).

Concentrată în sud-estul Angliei și în Anglia de est, revolta a fost condusă de Wat Tyler, care a pătruns în Londra cu o ceată de rebeli din Kent. Au capturat Turnul Londrei și i-au decapitat pe oficialii responsabili de impozitele impuse. Richard al II-lea a fost nevoit să se întâlnească cu Tyler, care cerea abolirea servituții, a acelui poll-tax și a unor privilegii ale nobilimii, cum ar fi cele legate de vânătoare și pescuit. Regele, încercând să câștige timp, amână pentru a doua zi finalizarea acordului. Pe 15 iunie 1381, cei doi se întâlnesc din nou la Smithfield. Provocat de oamenii regelui, Tyler scoate sabia și este ucis de către William Walworth, primarul Londrei. Represaliile sunt de la sine înțelese: mii de țărani sunt executați. Poll-tax a fost suprimată abia prin secolul al XVII-lea, iar servitutea a fost suprimată doar parțial abia după Războiul de 100 de ani și complet după Revoluția Franceză, la data de 4 august 1789.

Mai trebuie adăugat doar faptul că impozitul se plătea chiar din momentul naşterii unui copil, iar legea făcea o interesantă precizare: persoanele decedate nu mai datorează impozit pe viaţă. Viaţă, viaţă!…

Dintre toate definiţiile date vieţii m-am oprit la cea  a lui Tudor Muşatescu: „Viaţa e un ţipăt între două tăceri.”

Vezi arhiva rubricii Istorii și istorioare de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.