Ziariști și „detectivi” la Salonul de Carte – articol de Florentina Loredana Dalian

120
salonul anual de carte slobozia 2020

logo carte rubrica leviathan.roDe douăzeci și nouă de ani încoace, la Slobozia, se desfășoară un amplu și interesant maraton editorial, sub titlul Salonul anual de carte, organizat de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, pe parcursul întregii luni octombrie.

Joi, 8 octombrie 2020, publicul ialomițean fidel salonului de carte a avut extraordinara șansă de a participa la o întâlnire memorabilă cu o delegație a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, condusă de președintele acesteia, domnul Doru Dinu Glăvan, precum și cu scriitori pe care i-am numit în titlu „detectivi”, adică autori publicați la Editura „Detectiv Literar”, al cărei director, domnul Firiță Carp, a participat, de asemenea. Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea noutăților editoriale ale celor două edituri, respectiv Editura UZPR și Editura „Detectiv Literar”.

Doamna Elena Balog, manager al bibliotecii, a moderat acțiunea, făcând succinte prezentări invitaților.

În cuvântul său, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a prezentat, pe scurt, activitățile culturale organizate de Uniune, a subliniat preocuparea pentru creșterea prestigiului presei din țară, printr-o prestație de calitate, fidelă codului deontologic al ziaristului și a manifestat o largă deschidere spre comunicare și colaborare.

Scriitorul Firiță Carp a prezentat noutățile de la editura pe care o conduce, printre care și cartea sa, intitulată Pandemice  și a amintit de un moment special petrecut cu o săptămână în urmă, la Slănic, Argeș, anume inaugurarea, sub egida UZPR, a Taberei de Creație ARIS.

A urmat lansarea cărții Răsărit de floarea soarelui, scrisă de profesorul universitar Tudor Amza și prezentată cu elocință și sensibilitate de prof. univ. Otilia Sîrbu. Cei doi protagoniști, deși veniți de la București, au strânse legături cu orașul Slobozia, în care se întorc mereu cu bucurie. Un moment special l-a constituit intervenția telefonică a scriitorului Emilian Marcu de la Iași, care a adresat salutul său celor prezenți și a făcut câteva aprecieri elogioase la adresa cărții lansate.

Întâlnirea s-a încheiat cu discuții și sesiune de autografe.

Printre ialomițenii din sală s-au aflat și câțiva membri UZPR: Florin Ciocea, Florentina Loredana Dănilă și George Stoian, scriitorii Gheorghe Dobre, Costel Bunoaica și Șerban Codrin, preoți, bibliotecari din Slobozia, Munteni Buzău și Stelnica, dar și alți iubitori de carte.

Învăluiți de lumina acestei frumoase zile de octombrie, ne-am bucurat de încă o sărbătoare a cuvântului scris, în ambianța elegantă a salonului desfășurat în sala „Arcadia” a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”.

Slobozia, 9 octombrie 2020

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.