Ziua Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017 (18 octombrie)

711
Claudiu Victor Gheorghiu, ”Sf. Apostol și Evanghelist Luca cu scene din viața sa”
Claudiu Victor Gheorghiu, ”Sf. Apostol și Evanghelist Luca cu scene din viața sa”

Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează ”Ziua Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017”, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Evenimentul se va deschide miercuri, 18 octombrie 2017, ora 13.00, în ziua praznicului Sf. Apostol și Evanghelist Luca, considerat a fi fondatorul iconografiei, așadar implicit patronul şi ocrotitorul pictorilor iconari. La Biserica din Timișeni-Gorj din Muzeului Satului va avea loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare.

După pomenire va avea loc vernisajul expoziției de artă sacră a filialei, în ”Sala H. H. Stahl”. În cadrul expoziției artiștii își propun să prezinte pe simezele Muzeului Satului din București, fărâme din tainele creațiilor lor, clipe de trăire duhovnicească, cristalizate pe pânză, sticlă, lemn sau în piatră. Lucrările artiștilor folosind instrumente plastice de manifestare atât de vaste, evocă prin linie, culoare, volum și simbolistică, inepuizabila forță creatoare contemporană, într-o vreme a prea puținului timp. Planșele cu pictură murală prezintă proiecte ce au înveșmântat noile biserici construite, alături de proiectele de restaurare ce subliniază importanța conservării patrimoniului nostru cultural, împreună relevând adevărul știut, că prezentul se sprijină pe temelia trecutului.

În cadrul evenimentului cultural „Ziua Breslei 2017″ se va desfăsura si expoziția ”Diploma Absolvenților – Arte Murale, promoția 2017″, Liceul ”Nicolae Tonitza”, profesor coordonator Florian Mihăilescu (vicepresedinte AFAPRR). În ansamblul său expoziția relevă implicarea membrilor atât în zona creației sacre și religioase cât și în domeniul riguros, științific al conservării și restaurării. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 octombrie–19 noiembrie 2017, pe simezele Foaierului ”H. H. Stahl” și a Sălii ”H.H. Stahl” de la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, partenerul tradițional al Filialei noastre.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.