Ziua Internaţională a Limbii Materne

117
Monumentul limbii materne din Nakhchivan, Azerbaidjan
Monumentul limbii materne din Nakhchivan, Azerbaidjan

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_„Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc. Apăraţi tezaurul cel mai scump ce-aţi moştenit de la strămoşi: limba, adică simbolul sacru al naţionalităţii noastre.

Naţionalitatea românilor se arată atât în limba şi datinile lor, cât şi în muzica lor deosebită de oricare artă.

Limba […] este cartea de nobleţă, testimoniul de naţionalitate al unui neam; semnul caracteristic prin care membrii aceleiaşi familii se recunosc în marea diversitate a popoarelor din lume; lanţul tainic ce-i leagă împreună şi-i face a se numi fraţi; altarul împrejurul căruia toţi se adună cu inima iubitoare şi cu simţire de devotament unii către alţii.” – Vasile Alecsandri (1821–1890).

Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită, în fiecare an, la 21 februarie, pentru promovarea diversităţii lingvistice, a multiculturalităţii şi a valorilor culturale universale.

Ideea sărbătoririi Zilei Internaționale a Limbii Materne a fost o inițiativă a Bangladeshului. A fost aprobată la Conferința generală UNESCO din 1999 și se sărbătorește în întreaga lume din 2000. UNESCO crede în importanța diversității culturale și lingvistice pentru societăți durabile. Societățile multilingve și multiculturale există prin limbile lor, care transmit și păstrează cunoștințele și culturile tradiționale într-un mod durabil.

Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial. Toate acţiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi atât la încurajarea diversităţii şi a educaţiei multilingvistice, cât şi la dezvoltarea conştientizării depline a tradiţiilor lingvistice şi culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.