Ziua Profesorului Turc, sărbătorită în România

29
Monumentul Atatürk din Kadıköy Istanbul. Directorul Atatürk este reprezentat predând noul alfabet copiilor. Sursa foto: tr.wikipedia.org
Monumentul Atatürk din Kadıköy Istanbul. Directorul Atatürk este reprezentat predând noul alfabet copiilor. Sursa foto: tr.wikipedia.org

„Ziua Profesorului Turc” este o sărbătoare în care sunt organizate diverse evenimente pentru a-i onora pe cei care practică profesia de dascăl.

Vineri, 24 noiembrie 2023, Uniunea Democrată Turcă din România a marcat „Ziua Profesorului Turc”, sărbătorită, anual, în Turcia la data de 24 noiembrie. Evenimentul a fost organizat de Comisia de Învăţământ din cadrul U.D.T.R. şi a reunit cadrele didactice care predau limba turcă în şcolile din judeţul Constanţa. Evenimentul a avut loc la Sinaia.

În deschiderea evenimentului, președinta Comisiei de Învățământ din cadrul U.D.T.R., prof. dr. Vildan Bormambet a ținut un discurs în care a evocat semnificaţia zilei de 24 noiembrie pentru cei care şi-au dedicat întreaga carieră formării de caractere. Domnia sa a mai spus că în această zi importantă, fondatorului Republicii Turcia, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, i s-a acordat titlul de director și au fost deschise școlile naționale. „Ziua Profesorului” este declarată sărbătoare naţională în Turcia din anul 1981 în semn de apreciere pentru toţi dascălii. Mustafa Kemal Atatürk este considerat Primul Profesor datorită adoptării alfabetului latin în 1923, la fondarea Turciei moderne. Cu acest prilej, în cadrul evenimentului, Comisia de Învățământ a recompensat cadrele didactice cu diplome de merit pentru efortul cu care își îndeplinesc această datorie sacră și ghidează tineretul care este garanția pentru viitorul țării.

Alături de cadrele didactice, la eveniment, a fost prezent și președintele U.D.T.R., domnul inginer Osman Fedbi, căruia i s-a înmânat o diplomă de excelență.

Profesorii au cea mai mare pondere în formarea și dezvoltarea persoanelor calificate și, prin urmare, în construirea viitorului. Pe lângă îndatoririle lor primare de educație și formare, ei pregătesc elevii pentru viață și viitor prin insuflarea valorilor umane și universale, precum dragostea pentru patrie, națiune, oameni și natură, onestitate și sârguință și joacă un rol important în modelarea societății noastre. Pentru a practica această profesie, este necesar să iubești mai întâi oamenii. Profesorii servesc drept modele pentru copii, nu numai prin informațiile pe care le transmit, ci și în toate aspectele, de la poziția lor până la modul lor de a vorbi.

Capacitatea unei națiuni de a construi o nouă civilizație care își va lăsa amprenta în istorie va fi posibilă doar prin furnizarea de servicii educaționale bune. A pierde profesorul înseamnă a ne pierde viitorul, adică a pierde țara. Prin urmare, protejarea și sporirea reputației profesorilor ar trebui să fie responsabilitatea primordială a tuturor segmentelor societății și, în special, a celor care au obligația de a guverna țara. Această responsabilitate ar trebui văzută ca o datorie care trebuie îndeplinită nu pentru profesori, ci pentru viitorul țării.

În multe țări, din 1994, în fiecare an pe 5 octombrie este sărbătorită „Ziua Profesorului” la recomandarea UNESCO. 5 octombrie marchează aniversarea încheierii Conferinței speciale interguvernamentale privind statutul profesorilor, desfășurată la Paris în 1966 și a adoptării în unanimitate a „Recomandării privind statutul profesorilor” de către reprezentanții UNESCO și OIM. Au fost stabilite date diferite ca „Ziua Profesorului” în diferite țări, în funcție de caracteristicile lor culturale și istorice și de vacanțele școlare. De exemplu, în 12 țări arabe (Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Maroc, Qatar, Libia, Egipt, Arabia Saudită, Tunisia, Oman, Iordania, Yemen) 28 februarie este sărbătorită în fiecare an ca „Ziua Profesorului”. În fiecare an în Turcia, 24 noiembrie este sărbătorită ca „Ziua Profesorului”.

24 noiembrie este ziua în care fondatorul statului turc modern a acceptat funcția de „Profesor șef al școlilor naționale”. Consiliul de Miniștri i-a acordat acest titlu lui Mustafa Kemal Atatürk în ședința din 11 noiembrie 1928, devenind oficial odată cu publicarea „Instrucțiunii școlilor naționale” la 24 noiembrie. În 24 noiembrie 1981, la împlinirea a 100 de ani de la naștere, lui Mustafa Kemal Atatürk i s-a acordat titlul de director, iar  „Ziua Profesorului” a fost declarată „Anul Atatürk” de Kenan Evren. Acest eveniment este sărbătorit în cadrul Regulamentului de sărbătorire a „Zilei Profesorului” care a intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial la 26 noiembrie 1992.

În Regulamentul de sărbătoare a „Zilei Profesorului” publicat în Monitorul Oficial la 26 februarie 1981, în timpul administrației loviturii conduse de Kenan Evren, scopul declarării acestei zile este explicat astfel:

„Să întărească legăturile de dragoste și respect între profesori, să dea sentimentul că serviciile profesorilor pensionari care sunt dedicați principiilor și reformelor lui Atatürk, care sunt parteneri în destin, bucurie și tristețe și care au dat viață profesiei, nu vor să fie uitate, pentru a-l comemora pe nemuritorul Profesor Principal Marele Atatürk și pe profesorii care au murit, pentru a încuraja tinerii care tocmai au intrat în profesie. Să conștientizeze profesorii cu privire la măreția profesiei lor, întărind astfel solidaritatea profesională și prestigiul predării.”

  „Ziua Profesorului Turc” este dedicată tuturor profesorilor de origine turcă, indiferent de materia predată.

Felicit toți profesorii noștri care depun întotdeauna cel mai mare efort pentru ca elevii să învețe și să folosească frumos și corect limba turcă. Cu această ocazie, îmi exprim recunoștința tuturor profesorilor colegi, în special directorului Mustafa Kemal Atatürk.

La mulți ani!

Prof. Urfet Șachir

Președinta Comisiei de Cultură a U.D.T.R. Sucursala Mangalia

Mangalia, 6 decembrie 2023

Surse: tr.wikipedia.org

https://www.bbc.com/turkce/articles/cqe979y7eq7o

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.