10 ani de la moartea regizorului Cristian Munteanu

961
cristian munteanu leviathan.ro

totus mundus agit histrionem rubrica leviathan ro logoSe împlinesc astăzi, 31 ianuarie 2018, 10 ani de la moartea regizorului Cristian Munteanu. Mâine, joi, 1 februarie 2018, la ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) Teatrul Național Radiofonic vă invită la evenimentul dedicat lui Cristian Munteanu. După evocarea marelui regizor, va urma audiția spectacolului ”Moartea lui Ivan Ilici”, scenariu de Pușa Roth după nuvela lui Lev Nikolaevici Tolstoi, în regia lui Cristian Munteanu. Traducere de Silvia Cucu. În distribuție: Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Eusebiu Ştefănescu, Petre Moraru, Ştefan Velniciuc, Gavril Pătru, Delia Nartea, Claudiu Istodor, Valentin Uritescu, Ion Siminie, Constantin Dinulescu, Petre Nicolae, Ion Arcudeanu, Aurelian Georgescu, Gheorghe Pufulete. Cu participarea preotului Cristian Deheleanu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producător: Vasile Manta. Producție a Teatrului Național Radiofonic, februarie 2006.carti de cristian munteanu

Cu această ocazie vor fi prezentate și volumele lui Cristian Munteanu, apărute postum la Editura Semne din București, sub îngrijirea prof. univ. Elisabeta Munteanu: ”Dans alb” (poezii, prefață de Costin Tuchilă, 2009), ”Dialog nocturn” (poezii, basme, scenarii și monologuri dramatice, file de jurnal, miniportrete – interviuri, scrisori, 2011), ”Jocul cu fantasme” (piese într-un act, scenarii radiofonice și tv, 2012), ”Jocul închipuirii” (piese pentru copii, scenarii radiofonice și dramatizări, 2014), ”Vremea secerișului” (piese de teatru, 2 vol., postfață de Costin Tuchilă, 2017). 

Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea este liberă.

Spectacolul ”Moartea lui Ivan Ilici” va fi difuzat duminică, 4 februarie 2018, la ora 14.00, la Radio România Cultural.

Coperta CD Moartea lui Ivan Ilici
Grafică CD de Ion Andrei-Puican

În acea dimineață de vineri, 31 ianuarie 2008, vestea a venit ca un trăznet în Redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române. Cristian Munteanu lucrase până în ultimele luni ale vieţii, printre ultimele sale creații regizorale fiind ”Moartea lui Ivan Ilici”, scenariu de Pușa Roth fupă nuvela lui Tolstoi (2006), ”Lumea ca teatru”. Cinci personaje în interpretarea actriţei Adriana Trandafir (2007). Discreţia omului, capacitatea sa de a depăşi zâmbind momentele de cumpănă alungau mereu gândurile rele. Artist desăvârşit, unul dintre numele cele mai mari ale teatrului radiofonic, Cristian Munteanu avea darul de a inspira acea seninătate absolut necesară actului creator. Seninătate care înseamnă, în artă, echilibru, bun gust, adecvare a mijloacelor faţă de scopul propus, maturitate. Seninătate care se poate traduce, în cazul artei interpretative, şi printr-o detaşare de bun augur faţă de aspecte fără relevanţă în plan stilistic. Dintr-o discuţie în contradictoriu, aşa cum până la un punct este firesc într-o activitate colectivă cum este realizarea unui spectacol, nu puteai ieşi decât îmbogăţit. Cred că o calitate a unui artist adevărat este să asculte şi alte puncte de vedere şi mai ales să aibă îndemânarea de a le topi într-o energie unică. Sigur, să recunoaştem, este o calitate rară, poate din ce în ce mai rară.

Cristian Munteanu. Fotografie de Vasile Blendea, 1979
Cristian Munteanu. Fotografie de Vasile Blendea, 1979

Născut în 25 august 1936, la București, Cristian Munteanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1959. Regizor mai întâi la Teatrul din Piatra Neamţ, a fost angajat în 1962 la Radiodifuziunea Română, ca regizor artistic. După decembrie 1989, a devenit primul redactor şef al Redacţiei Teatru, care fusese până atunci secţie a redacţiei emisiunilor culturale. Practic, Cristian Munteanu a pus bazele activităţii distincte a acestei redacţii în forma în care se desfăşoară ea astăzi. Cele patru decenii şi jumătate dedicate teatrului radiofonic înseamnă peste o mie de spectacole cu piese din toate epocile de creaţie, de la antici la contemporani, ilustrând toate speciile de teatru, de la cele consacrate la formule moderne, cum sunt documentarul teatral sau emisiunile scenarizate. În toate, amprenta stilistică a regizorului este inconfundabilă. Ea se traduce printr-un simţ aparte al construcţiei teatral-radiofonice, aspect esenţial în această formă de artă, care, adresându-se unui singur simţ, auzul, recompune un univers întreg. Există fără îndoială reguli nescrise ale acestei specii, teatrul radiofonic, pe care Cristian Munteanu îl considera forma cea mai rafinată de teatru. Dar nici una dintre ele nu poate suplini disciplina interioară a artistului, care presupune, pe lângă o cultură teatrală vastă, asimilată organic, fermitatea opţiunii stilistice şi, astfel, capacitatea de reinterpretare optimă a unui text. Regizorul, mărturisea Cristian Munteanu, trebuie să facă o orchestraţie. O orchestraţie, îmi permit să adaug în context, care începe chiar de la forma potenţial radiofonică a textului dramatic. Pe bună dreptate, Cristian Munteanu susţinea că oricâtă invenţie şi fantezie s-ar suprapune peste un text care nu a fost adaptat corespunzător tehnicii teatrului radiofonic, rezultatul va fi sortit eşecului. Că uneori trebuie, cu regret, să elimini fragmente sau să modifici chiar elemente structurale ale piesei, e de la sine înţeles. Fără această suferinţă, devine imposibil să faci pasul spre transformarea plauzibilă a unui text pentru radio. Este o lecţie pe care am detaliat-o adesea în compania lui Cristian Munteanu, ale cărei secrete le-am asimilat de la un artist puţin dispus, temperamental, să dea lecţii.

Costin Tuchilă

Despre ”Moartea lui Ivan Ilici”, vezi: Mari spectacole ale Teatrului Național Radiofonic, în regia lui Cristian Munteanu

Fragmente din spectacolul ”Moartea lui Ivan Ilici”

Cristian Munteanu: ”Teatrul radiofonic este cel mai rafinat teatru”

Interviu realizat de Domnica Țundrea

Domnica Țundrea: Domnule Cristian Munteanu, dacă ar fi să vă autodefiniţi stilul, consideraţi că modalitatea dvs. de a face regie la Radio a cunoscut poate şi o anumită constantă?

Cristian Munteanu: Nu ştiu, mi-e greu să spun, aş dori să existe o constantă, fiindcă ar presupune faptul că de la început am avut un stil. Asta nu înseamnă că nu am cunoscut şi anumite etape. Nu cred că am rămas cel care a intrat acum treizeci şi ceva de ani ca regizor tânăr în Radio… La început, poate că dintr-o anumită superficialitate (nu mă feresc de cuvânt: când nu ştii un lucru, ţi se pare că e foarte uşor şi că într-o zi-două l-ai şi aflat), abordam cu o anumită nonşalanţă regia la Radio. Ca pe parcurs să-mi dau seama că este realmente o îndeletnicire foarte serioasă şi să încerc să-mi găsesc poate un stil.

D. Ț: Sunteţi autor de scenarii radiofonice şi de piese jucate pe scenă, de aceea aş vrea să-mi spuneţi cum gândiţi exigenţele genului auditiv în ceea ce priveşte textul.

C. M: Cred că textul de Radio este un univers. Eu am avut şansa de a fi scris scenarii abia după ce am început să cunosc destul de bine Radioul – şi generaţiile de actori, şi exigenţele regizorale, şi posibilităţile de exprimare prin microfon… Primele mele scenarii erau scrise poate în joacă, dar pornind de la un specific al Radioului… ele încercau să sondeze un univers nou, care este universul sonor.

D. Ț: Ce anume vă determină să alegeţi un text? Aveţi anumite modele dramatice la care vă întoarceţi? Aţi simţit, de pildă, nevoia de a reveni la anumiţi autori, la un anumit stil? Şi, mai apoi, cum gândiţi ideea de libertate faţă de un text, cât de departe se poate ajunge?

C. M.: Vedeţi, la început, Radioul a cunoscut o perioadă de regie barocă, în care se practica aglomerarea de sonorizare – nu neapărat gratuit, dar era tentant să intervii permanent, ca să subliniezi o idee sau ca să prelungeşti jocul actorilor, vocile, în conformitate cu concepţia asupra textului… Asta tenta… Aşadar, iniţial sunt foarte convins că am fost interesat de textele care ofereau posibilităţi de exprimare cât mai diverse, ca eu să pot să-mi exersez fantezia regizorală pe acele texte… Cu timpul, cred că am început să înţeleg că, până la urmă, simplitatea este lucrul esenţial, că nu e nevoie să intervii decât atunci când trebuie şi cu efectul cel mai elocvent, care sugerează cel mai bine ceea ce doreşti să spui… Deci am pornit de la o aglomerare de efecte şi am ajuns, cred, în final, la o sinteză, la dorinţa de a interveni cât mai puţin şi cât mai eficient.

D. Ț.Spuneţi-mi dacă în această simplitate şi-n această sinteză îşi află locul ei şi poezia. Aşadar, cum se naşte poezia scenei sau poezia cuvântului, a unei stări, a unei situaţii?

C. M.: Sigur că poezia este dată în special de text. Eu cred că, de fapt, fiecare piesă, ca şi la teatru, trebuie tratată altfel. N-aş putea să spun că am insistat pe o dimensiune poetică – n-am încercat ca o dimensiune a mea s-o aduc neapărat în toate producţiile mele, ci m-am străduit să mă axez pe ceea ce reprezenta dominanta textului. Şi asta sigur că se poate realiza în infinite feluri, pornind întotdeauna de la text – prin alegerea muzicii, chiar prin alegerea sonorităţilor, care trebuie să creeze un întreg decor, ce poate deveni, la un moment dat, realmente poetic. La fel cum şi vocea omenească are toate inflexiunile posibile care să te conducă, interpretând un rol, la o poezie de cea mai bună calitate.

inregistrare-contraste-albulescu
Cristian Munteanu, Radu Amzulescu, Mircea Albulescu. Imagine de la înregistrarea recitalului ”Contraste”, Studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii, 19 aprilie 2006. Foto: Marius Macsențian. © SRR

D. Ț.V-aţi simţit vreodată iconoclast în modelarea, în mobilarea unui spaţiu auditiv, în crearea unui amalgam de zgomote, cuvinte, muzică?

C. M.: Da, uneori am şi vrut să fiu, am făcut deliberat acest lucru… Exista, la un moment dat, un soi de rutină care începuse să se instaureze în regia la Radio – asta pe la începuturi, prin anii ’60 şi ceva… Şi vă mărturisesc că am încercat să forţez nota, adică să aduc fel de fel de elemente noi, dar, în acelaşi timp, care erau poate un pic pe lângă text… Însă asta pornea dintr-o sfântă nevoie de a crea altceva, de a crea un nou limbaj.

Decorul sonor are un rol foarte important. După nişte ani, mi-am dat seama ce importanţă majoră are în teatrul radiofonic tăcerea… cât de expresiv devine cuvântul pus alături de tăcere… Cât durează acea tăcere? Nu există niciodată o tăcere pasivă, tăcerea spune ceva, ea transmite, ea lasă ca emoţia ascultătorului să se consume… Deci există un joc foarte fin de nuanţe şi mai există acea osmoză care trebuie să se producă între receptor şi cel care dăruieşte…

D. Ț.În ceea ce vă priveşte, cum funcţionează comunicarea cu actorii? Fiindcă se ştie că există o conduită specială a relaţiei regizor-actori la Radio. Pe ce stare se bazează această relaţie şi cum se naşte această stare, de unde vine?

C. M.: Pentru fiecare actor trebuie găsită o anumită modalitate de a-l capta, de a-l duce pe drumul pe care vrei ca el să meargă… Pentru asta, să ştiţi că de foarte multe ori eu mă aplecam şi vorbeam în şoaptă cu actorul respectiv, nu pentru a-i menaja susceptibilitatea, dar mai ales pentru a găsi ceea ce este bun pentru el şi numai pentru el şi care nu este general valabil pentru toţi… Ca regizor, am fost şi sunt un temperamental… Eu, în general, dirijam; am crezut întotdeauna că un anumit fluid, o anumită emoţie se poate transmite şi dincolo de geamul acela despărţitor dintre regizor şi actori… Aşa cum anumite gesturi – culmea, vizualul! – pot să conducă, la un moment dat, şi ele actorii… Şi o serie întreagă de actori m-au înţeles şi m-au urmat. Fiindcă eu cred că, şi în absenţa imaginii, acele gesturi ale mele reuşeau să inducă un fluid de emoţie.

Eu am o părere extraordinară despre teatrul radiofonic. Este cel mai rafinat teatru. Regizorul este ca un dirijor, el trebuie să facă o orchestraţie. Eu cred că m-am îndrăgostit de teatrul radiofonic făcându-l… (Interviu din 2006)

Revista Teatrală Radio, 31 ianuarie 2014

In memoriam Cristian Munteanu: ”Declarații de iubire”, realizator Magda Duțu, 2002, fragment

Cristian Munteanu

de Pușa Roth

regizorul-cristian-munteanu-medalionSe împlinesc deja şapte ani [31 ianuarie 2015, n.n.] de când regizorul Cristian Munteanu, figură emblematică a Teatrului Naţional Radiofonic, a plecat din această lume, spre a se aşeza alături de alţi iluştri înaintaşi acolo, sus, în Galaxia Teatrului Îngerilor.

Pe maestrul Munteanu l-am cunoscut târziu, atunci când, fără multe vorbe, am început colaborarea cu domnia sa. Era un bărbat distins şi, contrar specificului muncii sale, vorbea puţin, încet, elegant, cu un strop de tandreţe dar şi de umor în glas. Întotdeauna calm, privea agitaţia celorlalţi cu un fel de uimire copilărească, neînţelegând, parcă, de ce atâta agitaţie, când totul era gândit, aranjat, convenit. Pentru că maestrul Cristian Munteanu era extrem de riguros şi această rigoare impunea un respect deosebit.

Regizorul Cristian Munteanu urma până la cea mai fină nuanță sugestiile bogate ale dialogurilor, refăcând cu migală  de artizan atmosfera pieselor regizate de domnia sa. Mi-aduc aminte de Mantaua” de Gogol, de Moartea lui Ivan Ilici” de Tolstoi, de ”Duios Anastasia trecea” de Dumitru Radu Popescu, pe care le-am dramatizat, iar Cristian Munteanu se bucura ca un copil de minunatele cadouri primite. Avea un stil aparte de a conversa, cu tăceri, cu zâmbete discrete, niciodată pe un ton mai ridicat chiar dacă, de multe ori, se întâmpla să fie nemulţumit de o înregistrare sau alta.

Mai târziu l-am descoperit pe poetul Cristian Munteanu, mult prea târziu ca să pot să-i spune că i-am citit poezia, subtilă şi rafinată ca un cântec de lebădă. Cristian Munteanu a plecat discret dintre noi, aşa cum i-a plăcut, cred eu, să trăiască printre oameni. De la maestrul Cristian Munteanu am învăţat multe, mai ales când eram de faţă la înregistrări, dar cred că marele câştig a fost că am învăţat dimensiunea rigorii în teatru.

Revista Teatrală Radio, 31 ianuarie 2015

Efectul Cristian Munteanu

de Cristina Chrivasie

crstian-munteanu-fotografie-din-vol-jocul-inchipuiriii
Fotografie din volumul Cristian Munteanu, ”Jocul închipuirii”, piese pentru copii, scenarii radiofonice, dramatizări, volum îngrijit și prefață de Elisabeta Munteanu, București, Editura Semne, 2014

Într-o lume care șerpuiește pe orizontală, într-o degringoladă devenită galopantă, nicidecum recentă, într-o vreme condusă de ”dă bine” și de penibilul ”dacă nu te vezi, nu exiști”, într-un astfel de timp cultura este considerată a fi un liman. Limanul ca refugiu. Limanul ca bucurie. Limanul ca valoare. N-am să vorbesc aici despre ceea ce înseamnă cultura, ci mai degrabă m-aș referi la unul dintre efectele ei. Și folosesc acest cuvânt considerându-l cuprinzător prin definiție pentru ceea ce îndrăznesc să numesc Efectul de aur al Radioului Românesc. Și pentru că pomeneam de definiția cuvântului „efect”, am să iau doar două dintre sensurile acestuia care se potrivesc unei personalități culturale de un rafinament și cu un intelect aparte. Prin urmare, așa cum spune DEX-ul, efectul este un fenomen „care rezultă în mod necesar dintr-o anumită cauză, fiind într-o legătură indestructibilă cu aceasta”. Perfect valabil! Efectul este producător al unei impresii puternice. Absolut! Efectul se alipește cuvântului sonoritate, o sonoritate inedită. Corect! Așa că s-ar cuveni să vorbesc astfel și acum, la trecerea a șapte ani de la plecarea sa dintre noi,  despre unul dintre cei mai importanți regizori pe care i-a avut cultura românească, un regizor de efect, un nume sonor al Teatrului Național Radiofonic. Cristian Munteanuefectul de aur al Radioului Românesc.

Fascinantul romancier francez Antoine de Saint-Exupéry spunea că ”a oferi cultură înseamnă a oferi setea.” Maestrul Cristian Munteanu a oferit de-a lungul a peste 45 de ani împătimiților (și nu numai) ascultători ai producțiilor Teatrului Național Radiofonic peste o mie de spectacole. Și a făcut asta cu sete. O sete molipsitoare.

Cristian Munteanu a ales teatrul radiofonic. Cristian Munteanu a pus ”în matcă” Redacția Teatrală Radio. În Fonoteca de Aur numele lui va rămâne pentru totdeauna ancorat de titlurile unor spectacole unice.

Din păcate, nu l-am întâlnit niciodată față către față. Aș fi fost onorată. Dar recunosc că acest regret este diminuat întrucâtva atâta vreme cât îl pot ”întâlni” ascultându-i spectacolele. Așa încât nu pot decât să mă refer la ceea ce înseamnă pentru mine regizorul Cristian Munteanu. Există încă mulți însă dintre aceia care au atât de multe de povestit despre omul Cristian Munteanu.

Parcurgând o listă de câteva zeci de titluri ale spectacolelor a căror regie a semnat-o, am descoperit cu încântare putința sa de descifrare a unor texte atât de variate, de la antice la moderne, de la drame la comedii, de la piese aparținând repertoriului clasic până la cele actuale și poate mai puțin cunoscute. Acest lucru cred că este principalul efect al maestrului Cristian Munteanu. Faptul că nu a fost tributar unor idei șablonarde, faptul că simți în spectacolele sale noul, ineditul, pasiunea, sunt lucruri… de efect. Poate pentru unii ar părea, de la o distanță intelectuală considerabilă, că un regizor nu trebuie să facă prea mare lucru. Alege un text, o distribuție potrivită și spectacolul e ca și făcut. Ei bine, în spectacolele lui Cristian Munteanu concretizezi laboratorul de creație al regizorului, aproape că poți vizualiza un caiet de regie impecabil. În producțiile sale nimic nu e lăsat la întâmplare. Fie că e vorba de un cor antic sau de un monolog plin de profunzime, maestrul găsea modalitatea cea mai potrivită pentru a calibra spectacolul la operă sau, de ce nu, la capodoperă. Această calibrare, făcută cu rafinament, inteligență și profunzime, denotă capacitatea sa de plămăditor de teatru, de creator de teatru.cristian-munteanu-in-1956

Ceea ce mi se pare excepțional este faptul că regizorul Cristian Munteanu a izbutit să recreeze teatrul antic, reconstruindu-l într-o manieră modernă pentru a putea fi digerat fără ”a scrie în program”. Experimentând cu curaj și apăsând pe „pedala” contemporaneității, a izbutit să transforme, prin gestul său artistic, acea rigiditate, care întrucâtva ne îndepărtează de textele antice, în construcţii teatrale admirabile. Orestia” de Eschil (1966), ”Broaştele” de Aristofan (1976), ”Electra” de Sofocle (1984), Cel ce se pedepseşte singur” de Terenţiu (1986), Odiseea” de Homer (1987), Adunarea femeilor de Aristofan (2003) și Comedia măgarilor” de Plaut (2005) sunt spectacole monumentale ce aparțin Fonotecii de Aur. Dacă pentru tragedia lui Eschil toate elementele dramaturgice sunt destul de lesne de intuit și redat, Broaştele” de Aristofan rămâne, în opinia mea, unul dintre cele mai ravisante și spumoase texte antice alese de Cristian Munteanu. Cu o distribuție fabuloasă, avându-l drept centru de echilibru pe unicul Toma Caragiu, în rolul lui Dionysos, Broaştele” este un spectacol subtil, plin de nuanțe, din care radiază un umor fin, aproape savant, în sensul bun al cuvântului.

Au urmat alte și alte spectacole, un comando teatral-radiofonic de elită, dacă îmi este îngăduit să spun așa, care vorbește de la sine: Henric al IV-lea, ”Othello”, ”Troilus şi Cresida” şi Cymbeline” de Shakespeare, Tragica istorie a doctorului Faust şi Viaţa e vis” de Calderón de la Barca, Faust”Torquato Tasso”, ”Iphigenia în Taurida” şi Clavigo” de Goethe, ”Maria Stuart” şi Intrigă şi iubire” de Schiller, Ruy Blas” şi Marion Delorme” de Victor Hugo, ”Lungul drum al zilei către noapte”, ”Anna Christie”Din jale se întrupează Electra, ”Dramele mării” de Eugene O’Neill, Procesul” şi Castelul de Kafka, ”Deşertul tătarilor” de Dino Buzzati, Istoria ieroglifică de Dimitrie Cantemir, ”Răscoala” de Liviu Rebreanu, Avram Iancu, Zamolxe” şi Arca lui Noe” de Lucian Blaga, Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, Mantaua după N. V. Gogol sau Duios Anastasia trecea” după Dumitru Radu Popescu.

Am amintit intenționat la sfârșitul acestei enumerări două dintre spectacolele semnate de Cristian Munteanu pe care le consider, din punct de vedere al punerii în undă, ca fiind supuse unor similitudini intenționate. De ce spun asta? Mă refer la modalitatea de orchestrare a celor două spectacole. Dramaturgic vorbind, ambele texte (de altfel ambele sunt dramatizări semnate de același autor, scriitoarea Pușa Roth) au corespondențe literare și dramatice evidente. Ambele sunt două drame colosale, care funcționează în aceiași regiștri dramatici. Într-o mare măsură așadar formula regizorală aleasă este asemănătoare, pentru că substanța teatrală este aceeași. Dar orchestrarea acestora este fundamental diferită. Dacă ascultați cu ochii închiși cele două spectacole, veți recunoaște efectul sonor Cristian Munteanu. Cheia ascultării acestora, valabilă de altfel pentru multe dintre producțiile sale, stă în extragerea celor două planuri regizorale. Cristian Munteanu își construia punerile în undă, după părerea mea, mai întâi într-un plan care ține strict de partea tramei, a condiției dramatice a textului, care ar putea fi în sine un spectacol, ca mai apoi să suprapună peste aceasta, cu o precizie uimitoare, transpunerea sonoră a textului, care desigur ar putea fi un spectacol în sine. Aceasta înseamnă arta lui Cristian Munteanu. O artă a detaliilor, a subtilului, a ingeniozității teatrale, a generozității intelectuale, a rafinamentului cultural,  a pătrunderii în esența dramatică și a deslușirii ”vestimentației” sonore.

Aș prefera să închei aceste rânduri cu… propriile mele rânduri, scrise acum ceva timp despre spectacolul Duios Anastasia trecea”, ultimul din enumerarea de mai sus. Prefer să fac acest lucru pentru că n-aș fi nevoită să formulez o încheiere. Atunci când vorbești despre Cristian Munteanu, pur și simplu, nu poți formula o încheiere. Și acesta este probabil tot efectul Cristian Munteanu. Efectul de aur al Radioului Românesc.

De cele mai multe ori, atunci când trebuie să fac aprecieri asupra unei producţii semnate de regizorul Cristian Munteanu, arborez un soi de subiectivism întrucât mă regăsesc, regizoral vorbind, în felul său de a-şi gândi spectacolele. Tipicul prin care îşi alege distribuţia, modul în care prin fiecare replică simţi că se confesează auditoriului, maniera în care formulează decorul sonor, calea pe care o alege pentru a-şi face mărturisirea artistică sunt definitorii pentru un creator de prim rang.

Revista Teatrală Radio, 31 ianuarie 2015

Cristi și jocul închipuirii

de Doina Papp

Am preluat această sintagmă – jocul închipuirii – din ultimul volum*) al lui Cristian Munteanu, editat de soția sa, Elisabeta Munteanu […]. Poezia astfel intitulată și care dă titlul cărții e o invitație domoală la reverie și joc al imaginației care se încheie chiar așa: Cine vrea să se  prindă cu mine/ În jocul acesta/Domol?”

Mi-e greu și acum ca și atunci când ne întâlneam zilnic la redacție să accept că acel domn sobru, cu ținuta impecabilă, care se plimba cu pas măsurat, fumându-și tacticos țigara pe coridorul de la parterul SRR unde era și mai e redacția teatrului radiofonic, trăia o asemena intensă viață interioară, cu închipuiri și vise de poet rebel. A scris toată viața versuri, și nu numai, s-a refugiat în scris pentru a-și consuma acolo, cred astăzi cu tărie, frustrările diurne, care la el luau forma unor încrâncenări lăuntrice. De la un moment dat a fost șeful nostru, poziție care-l chinuia și mai tare, deși ceva din aspirațiile sale ca om de cultură și de condei începuseră să răzbată prin perdeaua de birocratism a instituției.

Cristi a fost și a rămas o mare enigmă pentru mulți dintre noi, parțial deslușită acum prin completarea creațiilor sale la vedere cu aceste volume de scrieri descoperite în arhiva familiei.

cristian-munteanu-fotografie-din-vol.-Jocul-inchipuirii
Fotografie din volumul ”Jocul închipuirii”

Ca regizor, a reprezentat un nou val în istoria regiei radiofonice, după înaintașii vestiți, în frunte cu Mihai Zirra. Cristian Munteanu alături de Titel Constantinescu, Dan Puican și mai apoi Leonard Popovici încercau să aplice la radio reteatralizarea din marea miscare a scenei românești, ceea ce însemna o modernizare în pas cu dorința de emancipare a unei arte care era, s-a dovedit, nu doar interpretativă, ci și creativă. Mizând pe creativitate, el cerea și făcea el însuși operă de reinterpretare față de textele alese din repertoriul clasic, stimulând totodată genul specific, scenariul radiofonic. Împreună am introdus în grila Concursului național de dramaturgie genul respectiv și câțiva ani au adus o recoltă de premianți, deveniți mai apoi colaboratorii noștri. Criteriile lui eminamente culturale de înaltă ținută au făcut să existe azi în repertoriul permanent al teatrului radiofonic autori mari, unii inediți precum Antonin Artaud. Am lucrat pe vremea aceea la transpunerea radiofonică a unor texte celebre dar grele, precum Faust” de Marlowe, Un joc al visului” de Strindbergpovestirile fantastice ale lui Mircea Eliade și multe premiere absolute, cum au fost scenariile radiofonice ale lui Samuel Beckett sau Hitchcock. Avea un anumit snobism cultural de bună calitate, fiindcă el însuși era un prețios, un intelectual subțire cu lecturi solide și la zi și, cum se vede din cărțile publicate postum, cu multă meditație asupra acestora pusă pe hârtie. N-a refuzat însă nici curentul popular pe care o instituție mass-media nu putea să-l ocolească, acceptând în repertoriu și piese mai ușoare, divertismentul, care pe vremea lui a cunoscut un reviriment apreciat. (Era un pasionat cititor de romane polițiste, care-i întrețineau gimnastica minții). Sobrietatea sa confundată la prima vedere cu rigiditatea dispărea când Cristi se angaja în câte un proiect în teatrele de scândură, aici fiindu-i foarte drag să dea frâu liber ludicului pe care orice om de teatru e dator să și-l întrețină. L-am însoțit ca secretar literar într-o asemenea aventură scenică la Teatrul ”Nottara”, unde în tandem cu Mircea Radu Iacoban, recunoscut pentru umorul său,  Cristi mi-a făcut surpriza să fie la fel de… allegro.

Ca  autor dramatic al unor scenarii ghidate de introspecție, trăda uneori, mai ales spre sfârșitul neașteptat al vieții sale, jocurile unor închipuiri aproape maladive minate de neîncrederea lui funciară în oameni și poate și în sine însuși. Îți trebuiau dinți tari să muști din feliile de viață contorsionată pe care le scormonea în scenariile de teatru destinate câte unui interpret, de obicei femeie, pe care le transpunea apoi în undă, apelând la actrițe sau actori capabili să-l înțeleagă și să-l exprime. Printre ei Irina Petrescu, Irina Movilă, Adrian Pintea. De romanticul Adi Pintea l-a legat o prietenie aparte, semn că cei doi se întâlneau în sensibilitate mai presus de aprehensiuni lumești.

Volumul citat la începutul acestor rânduri de aducere-aminte conține piese pentru copii, dramatizări și scenarii radiofonice, relevante pentru valoarea dată de autor jocului ca motor al teatralității. Multe dintre scrierile sale conțin încă din titlu cuvântul joc, cum ne spune Elisabeta Munteanu în prefață: Jocul cu fantasme, Joc întrerupt, Jocul de table, Joc de-a uitarea, Joc de copii, Joc bătrânesc, Jocul închipuirii. […] un mod de a transla fapte de la imediatul clipei la imaginarul perspectivei, de la ipotetic la posibil, de la dorință la năzuința împlinirii ei.” Lumea copilăriei sau a unor autori recunoscuți pentru valoarea lor filosofică precum Montesquieu sau Dimitrie Cantemir, incursiuni în biografia unor personaje reale sau inventate, alese pentru poezia universului la care trimit, sunt tot atâtea argumente ale faptului că joaca autorului era una serioasă, cu miză, plină de miez și seducție intelectuală.

Cristi a avut paradoxal și episoadele lui de boemă, pe care le-a disimulat însă cu tact în scrieri și în viață tocmai pentru că a vrut să ne lase moștenire imaginea lui de lord într-o țară fără lorzi și respect pentru ranguri. Genul lui de boierie a fost de folos radioului unde a slujit cu demnitate și folos și în epoca dictaturii proletariatului  și a ciocoilor care i-au urmat la putere.


*) Cristian Munteanu, ”Jocul închipuirii”, piese pentru copii, scenarii radiofonice, dramatizări, volum îngrijit și prefață de Elisabeta Munteanu, București, Editura Semne, 2014.

Fragmente din spectacole regizate de Cristian Munteanu, click aici.

Vezi arhiva rubricii Totus mundus agit histrionem

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.