”105 ani de la nașterea lui Gică Petrescu” – articol de Raul Gabriel Gavra

96
Gică Petrescu
Gică Petrescu

fila de calendar rubrica leviathan.ro

Astăzi, 2 aprilie 2020, se împlinesc 105 ani de la nașterea cântărețului Gică Petrescu. În lunga și rodnica activitate desfășurată, artistul a abordat o varietate importantă de genuri muzicale, fiind compozitor și interpret de muzică ușoară, populară și lăutărească – celebru pentru romanțe, tangouri, cântece de pahar etc. Multe dintre cântecele sale rămân foarte cunoscute și publicului de azi, primind, pe bună dreptate, premiul ”Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III” (acordat de Radiodifuziunea Română).

Gheorghe Petrescu (pe numele său real) s-a născut în București, într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Dumitru, era funcționar poștal (care a urmat studii universitare la Geneva), iar mama sa era o bună cunoscătoare a limbii franceze (pentru că își petrecuse tinerețea la Paris) și a pianului, cunoștințe pe care i le-a transmis mai departe fiului său.

Primele apariții publice ale lui Gică Petrescu au avut loc la vârsta de 15 ani, atunci când făcea parte dintr-un ansamblu școlar, cântând la chitară și voce. La o serbare, tânărul Gică este descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care îl introduce în radio, cariera sa luând avânt. Începe să țină concerte de estradă și la baluri.

Primele concerte semnificative au loc pe scena restaurantului ”Princiar”, scena localului ”Galeries Lafayette” și scenele teatrelor ”Odeon” și ”Cărăbuș” (actualul Teatru de revistă ”Constantin Tănase”). Pe parcursul anilor, cântărețul devine tot mai cunoscut, având turnee și în afara României (Germania, Uniunea Sovietică, Franța și Israel). A cântat chiar și pe front (în Al Doilea Război Mondial). De asemnea, a și înregistrat numeroase cântece (pe plăci de gramofon, discuri de vinil, casete și CD-uri).

Printre cele mai prestigioase premii acordate artistului putem aminti: titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne, Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a și Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Gică Petrescu a murit în dimineața zilei de 18 iunie 2006 (la vârsta de 91 de ani). A fost înmormântat alături de soția sa, scriitoarea Cezarina Petrescu, în Cimitirul Bellu.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.