187 de ani de la premiera piesei ”Dragoş, întâiul domn suveran al Moldovei”

189
Gheorghe Asachi
Gheorghe Asachi

fila de calendar rubrica leviathan.roAstăzi, 26 august 2021 se împlinesc 187 de ani (1834) de când a fost prezentată la Iaşi, pentru celebrarea încoronării domnitorului Mihai Sturdza, piesa Dragoş, întâiul domn suveran al Moldovei de Gheorghe Asachi, cu muzică de Elena Asachi, aceasta fiind prima lucrare dramatică românească inspirată din istoria naţională.

Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Tiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai Deleanu.

A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică. Asachi a fost și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă românească din Moldova, „Albina Românească” (1829). A organizat primele reprezentații teatrale în limba română (1816) și Conservatorul filarmonic-dramatic (1836) din Iași. Traduce și adaptează piese de teatru străine. În poezie, abordează toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditații, balade. A scris și nuvele istorice (Dragoș, Petru Rareș, Rucsandra Doamna ș.a.), care au constituit sursa de inspirație pentru nuvelele lui Costache Negruzzi. Personalitate complexă, îndrumător și animator al vieții artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, a fost unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.