265 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului Britanic (British Museum)

663
British Museum
British Museum

fila de calendar rubrica leviathan.roAstăzi, 15 ianuarie 2023, se împlinesc 265 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului Britanic (British Museum, 1759) din Londra, unul dintre cele mai vechi şi mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane.

British Museum a fost fondat în anul 1753, fiind primul muzeu naţional public din lume. Originile muzeului se află în testamentul medicului, naturalistului și colecționarului Sir Hans Sloane (1660–1753), care a colecționat peste 71.000 de obiecte ce trebuia să fie păstrate intacte și după moartea sa. Întreaga colecție a fost lăsată moștenire regelui George al II-lea în schimbul sumei de 20.000 de lire sterline ce urma să fie acordată moștenitorilor lui Sir Hans Sloane. Regele a acceptat această donație și pe 7 iunie 1753 un Act al Parlamentului Britanic a stabilit înființarea British Museum.

Încă de la început Muzeul admitea intrarea liberă pentru ”toate persoanele studioase şi curioase”.

În prezent British Museum are expuse, în cele în 94 de galerii, numeroase obiecte de o valoare inestimabilă, multe din acestea cunoscute publicului precum: Piatra Rosetta, Craniul de cristal, Sfinxul din Taharqo, Mausoleul din Halicarnas, un fragment din Columna lui Traian sau bustul lui Julius Caesar. Obiectele sunt cuprinse în galeriile tematice ale muzeului: Africa, Asia, America, Egiptul Antic, Roma si Grecia antică, Europa, Colecţia de ceasuri şi Orientul Mijlociu.

Surse: RADOR, Wikipedia

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.