Știri: ”Pescărușul” de Cehov, la TVR (25 august 2019)

144
Pescarusul TVR

Casa de Producție a TVR vă invită să urmăriți duminică, 25 august 2019, la ora 19.00, pe TVR3, ”Pescărușul” de A. P. Cehov, un spectacol laborator al regizoarei Antoaneta Cojocaru. Traducere de Moni Ghelerter şi Radu Teculescu. Distribuţie: Mihaela Teleoacă – Arkadina; Adrian Ciobanu – Trigorin; Antoaneta Cojocaru – Nina Zarecinaia; Ştefan Lupu – Treplev; Richard Bovnoczki – Sorin; Gabriel Răuţă – Dorn; Ela Ionescu – Maşa; Isabela Neamţu – Polina Andreevna Lari Giorgescu – Medvedenko; Vlad Oancea – Samraev. Cu participarea lui Adrian-George Popescu în rolul ”Un pescăruş”. Muzica originală: Adrian-George Popescu. Scenografia: Mihai Păcurar. Regia TV: Cornel Mihalache. Producător: Diana Dumitru. Regia artistică: Antoaneta Cojocaru.

Profesorul Mircea Morariu scria despre montare: ”Spectacolul se joacă într-un decor minimal, pe o arenă de zgură. Opţiunea scenografului Mihai Păcurar pentru o atare soluţie nu mi se pare una defel întâmplătoare, ci simptomatică pentru esenţa montării, dar şi pentru natura relaţiilor dintre personaje. Ca şi pentru statutul actorilor cărora li se cere să fie mai degrabă performeri. Căci povestea nefericirilor şi a disperărilor conjugate din piesa lui Cehov ne este înfăţişată nu romantic, nu patetic, ci asemenea unei lupte, unui meci între personaje.

E o continuă stare de agitaţie, de nervozitate în spectacol, de agresivitate chiar. O stare ce depăşeşte prin intensitate caracterizarea făcută de unul dintre personaje celor ce îl înconjoară: «Sunt atât de nervoşi toţi şi atât de plini de iubire!» Da, eroii cehovieni din Pescăruşul de la «Bulandra» sunt cuprinşi de o iubire disperată pentru cineva care nu le împărtăşeşte sentimentele. Maşa (Ela Ionescu) e disperat îndrăgostită de Treplev, tot la fel cum Arkadina (Mihaela Teleoacă), în pofida spiritului ei apăsat practic, e disperat sedusă de Trigorin (Adrian Ciobanu), un Trigorin de care e la fel de îndrăgostită şi sensibila Zarecinaia (Antoaneta Cojocaru), iubită cvasi-nevrotic de Treplev (Ştefan Lupu). Există de asemenea în spectacol şi o disperare a neiubirii ai cărei protagonişti sunt Medvdenko (Lari Giorgescu), dar şi o disperare, o exacerbare a urii (Vlad Oancea în rolul lui Samraev şi Isabela Neamţu în Polina Andreevna). Şi mai există deopotrivă şi o împăcare tristă cu neîmplinirea (fals bătrânul Sorin, original structurat de Richard Bovnoczki) sau o cochetărie a raporturilor cu aceasta (Dorn în interpretarea meritorie a lui Gabriel Răuţă)”.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.