„Actele de stare civilă întocmite în format electronic” de Iulia Zorzoliu

39
stare civila

logo rubrica juridiceActele de naștere, căsătorie și de deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale și se completează manual cu cerneală specială de culoare neagră.

Potrivit noilor reglementări apărute în Legea nr. 105/2022 care prevede modificarea și completarea Legii nr. 199/1996 cu privire la actele de stare civilă, completările aduse vizează cele două exemplare, astfel exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic. De asemenea, prin excepție și exemplarul al doilea al actelor de stare civilă se întocmește în format electronic dacă autoritățile publice locale au emis electronic acest exemplar.

O altă prevedere este aceea că de la data asigurării la nivel național a infrastructurii informatice necesare, exemplarul I al actelor de stare civilă se completează informatic și se păstrează în exemplarul I al registrelor de stare civilă pe suport de hârtie, iar exemplarul al doilea se va întocmi numai electronic, atât de către ofițerii de stare civilă, cât și de cei de la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră din România.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.