Actrița Oana Ștefănescu s-a stins din viață

193
oana stefanescu deces

Oana Ștefănescu, actriță a Teatrului Odeon de peste 30 de ani, a plecat dintre noi în seara de 23 ianuarie 2021, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar mai ales imaginea unui om bun și discret până în ultima clipă a vieții sale.

Născută pe 19 noiembrie 1960, Oana Ștefănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” la clasa profesorului Octavian Cotescu și a debutat pe scena Odeonului în spectacolul Mincinosul de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur (data premierei: 11 octombrie 1991).

La Odeon a lucrat sub bagheta regizorilor Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu, iar cea mai recentă premieră a fost pe 20 decembrie 2019, spectacolul  Persona de Ingmar Bergman, regia Radu Nica.

Actrița Oana Ștefănescu avea în pregătire musical-ul Cabaret de Joe Masteroff, muzica de John Kander, versuri de Fred Ebb, regia, coregrafia și costumele, Răzvan Mazilu, în care juca alături de soțul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

„Oana este o mare actriță, din specia cea mai rară, a celor care înțeleg teatrul și îl fac cu responsabilitate și cu o seriozitate dureroasă, adică așa cum vreau și eu să îl fac, ceva care se depărtează de noi și face parte dintre «ultimii mohicani». Oana Ștefănescu lucrează un rol așa cum un ceasornicar elvețian lucrează filigranat un ceas. Aș spune că Oana când lucrează are o atenție filigranată, care mă emoționează nespus în timpul lucrului. […] Alături de ea eu învăț ce înseamnă teatrul adevărat, adică relație, profunzime, adică teatrul așa cum trebuie să fie.” – coregraful, dansatorul și regizorul Răzvan Mazilu.

De-a lungul anilor a obținut mai multe premii: Premiul de debut pentru rolul Floricica în spectacolul Este ciudat (1987), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Anne în filmul Căţărarea la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Irina din spectacolul Matca (1988), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana în filmul Înnebunesc şi-mi pare rău – Premiul UCIN (1993), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Antigona, în piesa cu acelaşi nume (1996), Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul Scrisorile călugăriţei portugheze (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015.

Acestora li se adaugă Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul …Au pus cătuşe florilor… (regia Alexander Hausvater), la Gala UNITER 1992.

Cea mai recentă apariție a Oanei Ștefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actrița Rodica Mandache, Dialoguri teatrale @ODEON, difuzată online marți, 17 noiembrie 2020, care poate fi văzută în continuare pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon și pe canalul de YouTube.

Comunicat al Teatrului Odeon din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.