Aderarea României la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici – articol de Iulia Zorzoliu

55
coruptie mita

logo rubrica juridicePotrivit Legii nr. 202/2023 România aderă la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, adoptată la Paris la 21 noiembrie 1997 şi intrată în vigoare la 15 februarie 1999.

Conform Convenției anti-mită, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni coruperea funcționarilor publici în cadrul operațiunilor economice internaționale, inclusiv punerea în aplicare de politici și proceduri pentru a descuraja darea de mită, promovarea conștientizării în rândul companiilor cu privire la riscurile și consecințele dării de mită. De asemenea, în Convenție este prevăzută asistență juridică reciprocă între statele membre în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupere a funcţionarilor publici străini în operațiunile economice internaționale. În ceea ce privește definirea funcționarilor publici străini, aceștia sunt persoanele numite sau alese, care deţin o funcţie legislativă, administrativă sau judiciară într-o ţară străină sau orice persoană care exercită o funcţie publică pentru o ţară străină, inclusiv pentru o agenţie de stat sau o întreprindere publică şi orice funcţionar sau agent al unei organizaţii publice internaţionale.

Mituirea unui funcţionar public străin se pedepseşte prin sancţiuni penale eficace, proporţionale. Tipurile de sancţiuni sunt comparabile cu cele aplicabile în cazul coruperii funcţionarilor publici ai părţii respective şi limitele speciale ale pedepsei închisorii prevăzute de lege.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.