„Ajutorul public judiciar” de Iulia Zorzoliu

18
avocat (1)

logo rubrica juridicePotrivit OUG 51/2008, ajutorul public judiciar reprezintă o formă de asistență acordată de stat, care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil și garantarea accesului egal la actul de justiție. De acesta pot beneficia la cerere persoanele care nu își pot permite să-și angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru ocazionate de un proces civil.

Câteva exemple de ajutor de stat sunt: plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței judiciare și a apărării printr-un avocat numit sau ales, plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului dacă aceasta trebuie plătită de cel care solicită ajutorul judiciar, plata onorariului executorului judecătoresc ș.a.

După cum stabilește OUG 51/2008 pot beneficia de ajutorul public judiciar în întregime cei cu venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce pot beneficia de 50% din ajutorul de stat judiciar cei cu venituri de până la 600 de lei.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.